Wouter Bos (Vlaardingen 1963) is de kersverse baas van het VU Medisch Centrum en vijfde zomergast dit jaar.

zomergasten uitzending met wouter bos niet meer beschikbaar

Helaas was de uitzending van Johan Simons 10 dagen on demand beschikbaar en is het niet meer mogelijk om de uitzending te zien. Dit in verband met de rechten van de fragmenten.
 

boswarmertjes

De Wouter Tapes, Tegenlicht en 7 Dagen met Wouter Bos - opwarmertjes voor de uitzending.

biobos

Wouter Bos (Vlaardingen, 1963) studeerde aan de Vrije Universiteit (vu) economie en politicologie en werkte tien jaar in diverse functies bij Shell. In 1998 werd hij Tweede Kamerlid voor de PvdA, in 2000 staatssecretaris van Financiën, in 2002 partijleider en in 2007 minister van Financiën. In 2010 verliet hij de politiek en werd partner bij KPMG. In augustus 2013 wordt hij bestuursvoorzitter van VU Medisch Centrum. Wouter Bos houdt van vegetarisch koken, zingen en diepzeeduiken. Ook schijnt hij een beetje gitaar te spelen.

loonoffer

Verdiende Bos bij accountants- en adviesorganisatie KPMG vier ton, bij VUmc is het twee ton-plus, bij een beduidend groter ‘afbreukrisico’. Op de VU-site laat Bos weten: ‘Uiteindelijk ben ik toch iemand die het liefst zelf achter het stuur zit.’ Minister Plasterk wil de topinkomens in de (semi-)publieke sector terugbrengen tot de balkenendenorm (193.000 euro). Bos desgevraagd: ‘Dat zien we dan wel weer’.

Wie hard werkt, mag heel veel verdienen, zeker als wij daar allemaal beter van worden.

Minister van Financien Bos in 2007

acteur

Wouter Bos liet zich door Katja Schuurman overhalen om in de – geflopte – speelfilm Kapitein Rob en het geheim van professor Lupardi de rol van minister-president te spelen. In het ‘kabinet-Bos’ zaten onder anderen Hedy d’Ancona, Noraly Beyer en John Leerdam. Acteur Arnoud Bos (niet in deze film) is een broer van Wouter.

Ik heb geen seconde spijt dat ik de politiek heb verlaten.

NRC Handelsblad, april 2012

Net als oud-Feyenoorder Rinus Israël woont Feyenoordfan Bos in Amsterdam-Noord. De keuze voor ‘Hand in hand kameraden’ is misschien riskant, maar past wel in een pvda-traditie van arbeiders die mouwen opstropen. Bos slaapt regelmatig in een Feyenoord-T-shirt. Hij zat ook aan tafel bij Voetbal International. Attentie: Wilfried de Jong is uitgesproken Rotterdammer.

Bos werd partner van KPMG, specialist in het optuigen van financiële sluiproutes voor zijn klanten

Joost Ramaer, De Groene Amsterdammer

Na de verkiezingen van 2012 stond Bos als informateur samen met Henk Kamp (vvd) aan de wieg van Rutte ii met VVD en PvdA. Bos bedacht het ‘uitruilen’ van programmapunten (in plaats van het sluiten van compromissen op elk onderdeel).

bos-bos

Bij het huwelijk van Wouter Bos trad bevriend CDA’er Joop Wijn, staatsecretaris Economische zaken (nu bij ABN Amro) op als ceremoniemeester. Omdat haar meisjesnaam Bos is, heet mevrouw Bos voluit Barbara Bos-Bos. Er zijn drie kinderen. Als reden voor zijn onverwachte vertrek uit de politiek in maart 2010 voerde Bos aan meer tijd aan zijn gezin te willen besteden.

Ik vergat de koningin aan te kijken en nu heb ik volgens mij trouw gezworen aan de lakei die de tekst voorlas.

Na zijn beëdiging als staatssecretaris in 2000

bosbanen & -petten

Beleidsadviseur, manager, Kamerlid, woordvoerder, fractievoorzitter, partijleider, (premier), lijsttrekker, oppositieleider, minister, vice-premier, partner, informateur, bestuursvoorzitter

Het zou raar zijn als we in deze omstandigheden geen fouten hadden gemaakt. De vraag is: waren ze te billijken? De rest is beeldvorming en krantenkoppen.

over de bankencrisis, in de Volkskrant, april 2012

In  maart 2007, vier maanden na de pvda-verkiezingsnederlaag, werd vpro-documentaire De Wouter tapes uitgezonden, met filmbeelden van de verkiezingscampagne en door Bos ingesproken dagboeken. Hij zegt geen spijt te hebben van De Wouter tapes, maar wil het in Zomergasten niet terugzien.

Ik vind hem zo leuk. Wouter was grandioos, intellectueel was hij grandioos. Maar als leider was hij ook incompleet.

Tom Pauka, voormalig politiek adviseur

milieu

Bos komt uit een protestants milieu. Zijn vader was onder meer zendeling in Nederlands-Indië. Na het Christelijk Lyceum Zeist was Bos een jaar vrijwilliger bij de Young Men’s Christian Associa- tion (YMCA) in Engeland.

keuzefilm

De keuzefilm is Primary Colors (1998) van Mike Nichols, over Amerikaanse presidentsverkiezingen. Met John Travolta. Fragmenten komen onder meer uit de film Margin Call, over de ondergang van een New Yorkse investeringsbank; Obama die zijn crew toespreekt na de laatste verkiezingen; judoka Dennis van der Geest op de Olympische Spelen in Athene; en uit de U2-documentaire From the Sky Down.