Jim zat ’s morgens vaak al voor de televisie klaar voor de kinderserie DJ Kat. Voordat deze serie begon, zond de RTL altijd eerst het nieuwsprogramma ‘Hei Elei Kuck Elei’ uit. Hij vertoont een fragment van het programma.

Dit nieuwsprogramma was volledig in het Luxemburgs en werd zonder ondertiteling in de vroege ochtend uitgezonden. Volgens de Nederlandse Mediawet was het destijds niet toegestaan om vanaf Nederlands grondgebied commerciële televisie te maken. RTL Veronique, zoals de zender toen heette, zond daarom uit vanuit Luxemburg. Het was wel verplicht om programma’s te maken voor een Luxemburgs publiek. Naast het Nederlandstalige- en Engelstalige aanbod van de zender werden er hierom ook Luxemburgse programma’s uitgezonden.
 

Hei Elei Kuck Elei’ is een zinnetje uit een Luxemburgse opera, genaamd ‘D'Mum Séiss’. Deze opera gaat over een heksenmeester. In één van de liedjes uit de opera komt de zin ‘Hei Elei Kuck Elei’ voor. Het betekent ‘kijk hier eens’. Het logo van deze opera is een vierkant met in het midden een oog. Ook in het logo van het programma werd het oog van de opera verwerkt. Daarnaast kwam ook de melodie van het lied uit de opera terug in de leader van het nieuwsprogramma. 

column van Sylvia Witteman

Wie herinnert zich niet het raadselachtige Luxemburgse nieuwsprogramma Hei Elei Kuck Elei? Door een reeks uiterst onwaarschijnlijke mazen in de omroepwet verschaften die uitzendingen zich begin jaren negentig toegang tot de Nederlandse televisie, en wel op de bizarste uren van de nacht. Vooral met flink wat drank en drugs op was het een feest om naar te kijken, die nodeloos opgewekte Letzeburgers met hun volstrekt onverstaanbare Hei Elei Kuck Elei, wat trouwens gewoon 'Hee, kijk eens even' blijkt te betekenen.

Lees meer...