De vierde Zomergast, Reinbert de Leeuw (Amsterdam, 1938) is dirigent, pianist en componist.

Deze aflevering is niet meer te bekijken in verband met de rechten. De aflevering met Reinbert de Leeuw was 10 dagen lang (tot 20 augustus) on demand te bekijken zijn op deze pagina.

fragmenten uit de uitzending

Hij studeerde muziektheorie en piano aan het Haagse conservatorium, waar hij later docent werd.

De Leeuw legde zich in zijn carrière vooral toe op uitvoeringen van klassieke muziek uit de twintigste eeuw. Hij is mede-oprichter en muzikaal leider van het ensemble Asko|Schönberg. In de jaren zeventig verwierf De Leeuw internationale bekendheid door zijn uitvoeringen van de zogenaamde vergeten moderne componisten zoals Erik Satie.
 
Reinbert de Leeuw was een van de voortrekkers van de Notenkrakersbeweging, een groep van jonge musici en intellectuelen die zich in de jaren zestig met protestacties het – in hun ogen ingeslapen – Nederlandse muziekleven, probeerde wakker te schudden.
 
Hoewel Reinbert de Leeuw leeft voor de muziek, heeft hij met componeren een haat-liefde-verhouding. In 2014 schreef hij voor het eerst sinds 1984 weer een stuk voor een groot orkest: Der nächtliche Wanderer. Dit stuk, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest, beleefde zijn première op 1 februari.
 
De Leeuw treedt regelmatig op als gastdirigent van verschillende orkesten.

Reinbert de Leeuw is 10 augustus te gast in Zomergasten. Vanaf 20.15 uur op Nederland 2.