Arjen Lubach (Lutjegast, 1979) is schrijver, cabaretier en televisiepresentator.

Afgelopen maand won zijn satirische talkshow Zondag met Lubach de Zilveren Nipkowschijf voor het beste tv-programma. In dit programma kreeg hij minister Ploumen al eens zover om een verklaring te ondertekenen dat het omstreden Europese vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten, TTIP, geen gevaar vormt voor Nederlandse standaarden op het gebied van voedselveiligheid en dierenwelzijn. Nog bekender wellicht werd zijn burgerinitiatief om Farao der Nederlanden te worden, een protest tegen de monarchie. Lubach maakte eerder met Buro Renkema satirische items voor internet en televisie (o.a. Koppensnellers, Pauw en Witteman en De Wereld Draait Door).

In 2006 verscheen zijn eerste roman: Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend. Later volgden Bastaardsuiker (2008) en Magnus (2011), waarvoor hij de Publieksprijs van de Dioraphte Jongeren Literatuurprijs won. In 2013 werd hij genomineerd voor de Gouden Strop voor IV, een thriller met twee eindes. Daarnaast schreef hij scenario’s voor onder andere de films De Goudfazant en Midzomernacht en voor het Zweeds-Nederlandse kleinkunstgezelschap De Andersons schreef hij een toneeltekst over de moord op de Zweedse premier Olof Palme.

Lubach stond zelf in het theater met onder andere de improvisatie comedygroep Op sterk water (2002-2014) en met het cabaret- en gitaarduo Monica da Silva Trio. In 2015 werd hij 'ontmaskerd' als Hartebees, de maker van het dancenummer Justified (Sunrise Funk), dat hij in het geheim geproduceerd had. Tijdens zijn studie filosofie in Groningen scoorde Lubach met Janine Abbring, als Slimme Schemer en Tido, onverwacht een nummer 2-hit met Jelle, een Friese parodie op het nummer Stan van de Amerikaanse rapper Eminem. Na baantjes als havenmeester en taxichauffeur vertrok hij vervolgens uit het noorden richting Hilversum, waar hij aan de slag ging bij de radio als sidekick van Giel Beelen en Claudia de Breij op 3FM.

Presentator Thomas Erdbrink ontvangt Zomergast Arjen Lubach op zondag 7 augustus. Lubach, die al vloeiend Zweeds spreekt: 'Ter voorbereiding ben ik vast Fârsi aan het leren, om – waar nodig – Thomas tot de orde te roepen.'