Psychiater Glenn Helberg is zondag 6 augustus, in het weekend van de Amsterdam Gay Pride, te gast in VPRO Zomergasten.

Glenn Helberg (Willemstad, Curaçao, 1955) is lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens en was tijdens de laatste verkiezingen lijstduwer van Artikel 1, de politieke partij van Sylvana Simons.

Over VPRO Zomergasten zegt Helberg: ‘Ik wil in mijn Zomergasten-avond graag met Nederland delen hoe relatief het is wanneer men zegt: “ik ben….” We bestaan op zoveel verschillende manieren. Ik wil de fundamenteel relationele kant van de mens tonen. Hoe wij onszelf zien wordt beïnvloed door de manier waarop anderen naar ons kijken.’

Na zijn middelbare school verhuisde Helberg van Curaçao naar Nederland om in Utrecht geneeskunde te studeren. Daarna werkte hij kort als huisarts in Curaçao, maar al snel trok zijn interesse in de menselijke geest hem naar de psychiatrie. Hij specialiseerde zich in psychiatrie in Groningen en in kinder- en jeugdpsychiatrie in Utrecht. Toen hij in zijn werk steeds vaker met jongeren met biculturele achtergrond te maken kreeg, besloot hij zich tevens in transculturele psychiatrie te specialiseren.

Volgens Helberg heeft de psychiatrie alles te maken met wat er in de samenleving gebeurt. ‘De sociale psychiatrie is de afvalplek van de samenleving. Daar zien we hoe contexten, beleidsveranderingen, politieke besluiten ervoor zorgen dat mensen in de problemen komen’, aldus Helberg.

Dat deed hem besluiten zich ook buiten de spreekkamer maatschappelijk te engageren. Inmiddels is hij een begrip in de Surinaams-Antilliaanse gemeenschap. Hij was vanaf 2008 tot januari 2017 voorzitter van Overleg Orgaan Caribische Nederlanders (OCAN). Helberg schroomt niet taboes binnen de Caribisch-Nederlandse gemeenschap aan te kaarten, zoals homoseksualiteit, ‘afwezig vaderschap’ en criminaliteit. Zo was hij initiatiefnemer van de eerste Antilliaanse boot op de Amsterdamse Gay Pride Canal Parade en initieerde hij de breed gedragen motie in de Tweede Kamer voor een ‘meer dwingende vaderregistratie’. In 2013 ontving hij de Koninklijke onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’, voor zijn inzet voor de maatschappelijke positie van Antillianen en Arubanen in Nederland en het Koninkrijk.

Helberg mengt zich op de achtergrond al jaren in het huidige racismedebat in Nederland. Zo was hij de afgelopen jaren telkens aanwezig bij de rondetafelgesprekken tussen voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet onder leiding van minister Asscher.

Ga naar vpro.nl/pers voor persfoto's en meer informatie over de Zomergasten.