Rosanne Hertzberger bijt op zondag 23 juli het spits af in het 30e seizoen van VPRO Zomergasten.

Rosanne Hertzberger (Rotterdam, 1984) is schrijver, columnist en microbioloog. In haar wekelijkse columns in NRC Handelsblad houdt ze moderne opvattingen en trends tegen het licht. Of het nu gaat over het feit dat steeds meer ouders hun kinderen niet meer vaccineren of de groeiende angst voor e-nummers, Hertzberger trekt met frisse zin ten strijde om feit en fictie van elkaar te scheiden.

Over VPRO Zomergasten zegt Hertzberger: ‘In mijn avond wil ik een aantal ongehoorzame mensen laten zien, in de wetenschap en in het leven. En ik wil laten zien hoe de mens de natuur naar zijn hand zet. Hoe we dat altijd al doen en hoe dat de normaalste zaak van de wereld is.’

seksisme

Dit voorjaar kwam Hertzberger in het nieuws nadat ze in haar column het seksisme op de populaire website GeenStijl ter discussie stelde en zich afvroeg welke adverteerders deze inhoud mogelijk maakten. Haar column kreeg een vervolg met een oproep aan bedrijven om niet langer te adverteren op GeenStijl. 143 prominente vrouwen, onder wie de ministers Bussemaker en Schultz van Haegen, tekenden de open brief.

In april van dit jaar kwam haar boek Ode aan de e-nummers uit, waarin ze zich afvraagt waarom er opeens zo’n stemming wordt gemaakt tegen e-nummers en technologische vernieuwing in de voedselindustrie. Hertzberger noemt dit fenomeen ‘technofobie’. Ze waarschuwt dat we aan het ‘ont-ontdekken’ zijn, door belangrijke technologische uitvindingen van de afgelopen decennia met één twitterbericht verdacht te maken.

open kitchen science

Hertzberger studeerde Life Science & Technology aan de TU Delft en de Universiteit Leiden. Tijdens haar studie schuwde ze de discussie niet: ze was een actief debater in de Leiden Debating Union en schreef columns voor het Leidse studentenblad Mare. Na haar studie verrichtte ze promotieonderzoek bij NIZO Food Research, een testinstituut voor voedingsproducten, en liep stage bij Nestlé in Zwitserland. In 2014 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam in de moleculaire microbiologie op het zuurstofmetabolisme van melkzuurbacteriën.

Samen met haar man Arjen van Veelen, eveneens columnist bij NRC, verhuisde Hertzberger na haar promotie naar de Verenigde Staten, waar ze enige tijd werkte bij het Centre for Women’s Infectious Disease Research aan de Washington-universiteit in Saint Louis. In 2016 keerde Hertzberger terug naar Nederland.

Dit jaar start Hertzberger met een nieuw project: een onderzoek naar het metabolisme van vaginale bacteriën. Ze werkt volgens een eigen methode, die ze ‘Open Kitchen Science’ doopt. Ze is niet verbonden aan een universiteit of onderzoeksinstituut, maar wil helemaal onafhankelijk haar onderzoek doen. Daarbij worden alle onderzoeksresultaten, ook alle voortgang en mislukkingen, gedeeld op een blog dat voor iedereen te volgen is. Met haar project wil Hertzberger de discussie op gang brengen over hoe wetenschap bedreven dient te worden.

Ga naar vpro.nl/pers voor persfoto's en meer informatie over de Zomergasten.