De zesde en laatste Zomergast van 2021 is illusionist Hans Klok (1969). Zijn avond draait om magie, een reis door de tijd en een ode aan het variété. Lees hieronder vijf redenen waarom jij moet kijken.

1. Hij brengt iconen uit het verleden tot leven

Tijdens zijn Zomergastenavond neemt Hans Klok je mee op een reis door de tijd. Langs iconen uit het variété die wereldberoemd waren, maar nu vergeten dreigen te worden. De Amerikaans-Franse danseres, zangeres en actrice Josephine Baker is zijn grootste inspiratiebron. Wanneer Klok in Monaco is bezoekt hij altijd haar graf; een kleine grafsteen met enkel de woorden ‘Josephine Baker’, omringd door reusachtige marmeren zuilen.

Ook andere iconen als Marlène Dietrich, Siegfried en Roy en Laurel en Hardy komen uitgebreid ter sprake. ‘Ieder tijdsgewricht vraagt om zijn eigen soort entertainment’, aldus Klok.

2. Hij gunt ons een inkijkje in zijn vak 

Met een fragment uit de speelfilm The Prestige geeft Klok een magisch inkijkje in de wereld van het illusionisme. De film verhaalt over de rivaliteit tussen twee Londense illusionisten in het laat 19e -eeuwse Engeland. Een is de betere goochelaar, de ander is een veel betere entertainer. Ze proberen elkaar te overtroeven en gaan tot het uiterste om achter de geheimen van elkaars trucs te komen. Het wordt een obsessie.

Hans Klok legt uit dat er in The Prestige gebruik wordt gemaakt van drie basisprincipes die hij als geen ander kent. The pledge: je laat iets herkenbaars zien, the turn: iets verdwijnt of er gebeurt iets ‘bovennatuurlijks’ en the prestige: dat wat verdwijnt komt ook weer terug, maar dan vaak in een overtreffende trap.

3. Hij vindt zichzelf keer op keer opnieuw uit

Hans Klok is inmiddels Nederlands beroemdste illusionist, toch heeft hij niet altijd de wind in zijn rug (of haar) gehad. Door te grote investeringen in illusies en tegenvallende opbrengsten bouwde hij een schuld van twee miljoen gulden op.

Na enkele tropenjaren besluit Joop van den Ende het bedrijf over te nemen en investeert 25 miljoen. Van den Ende is, net als Hans zelf, van mening dat Klok thuishoort in Las Vegas. In de zomer van 2007 opent Klok er een spektakelshow met Pamela Anderson als zijn assistente. Maar weer blijken de kosten te hoog en de bezoekersaantallen te laag. Klok keert terug en tourt met grote producties door Europa, China en Japan.

In 2019 vertrekt hij met vier zeecontainers vol acts, decor, de windmachines en zijn vaste dansgroep en technici opnieuw naar Las Vegas. Tot corona roet in het eten gooit. Noodgedwongen keert Klok terug uit het Amerikaanse walhalla van het entertainment, dat als gevolg van de lockdown veranderde in een spookstad. Een jongensdroom ging aan diggelen.

Klok vond zichzelf (niet voor het eerst) opnieuw uit en reist nu door Nederland met het cirus, in een reeks shows met acrobaten, showgirls, stuntmannen en comedians.

4. Hij laat de onweerstaanbare aantrekkingskracht van Las Vegas zien

‘See you in Vegas!’, werd Kloks lijfspreuk en die belofte loste hij driemaal in. In 1994 trad hij voor het eerst op in Las Vegas, in het live tv-programma The World’s Greatest Magic. In 2007 had hij in Vegas een half jaar een eigen show, waarin Pamela Anderson hem assisteerde. In 2019 keerde hij terug voor zijn tweede show. De showbizz-stad houdt een onmiskenbare aantrekking op de illusionist.

Met de documentaire Las Vegas: an unconventional history neemt hij ons aan de hand door de fantasiewereld van Sin City. Ook Kloks helden Siegfried en Roy blijven niet onbesproken, de grondleggers van de magie op The Strip. ‘Siegfried en Roy hebben mij als kind zo geïnspireerd.  Zij hebben samen met Elvis Las Vegas opgebouwd.’ 

5. Hij is groot liefhebber van de geschiedenis van variété op de Nederlandse televisie

Klok heeft veel kennis van het variété en kan hier gedreven over vertellen. Hij brengt een fragment mee van Tina Turner bij de Willem Ruis Lotto Show, op het hoogtepunt van haar solocarrière in 1982. Willem Ruis en Tina Turner waren beide grote idolen van Klok. Over Turner vertelt hij: ‘Een geweldige vakvrouw, die energie, die uitstraling… en dat met zo’n leven. Ik viel van mijn stoel toen ik hoorde dat zij altijd een pruik droeg.’

Verder laat hij ons kennismaken met drievoudig wereldkampioen goochelen Fred Kaps bij Mies Bouwman. En hij laat een piepjonge Zangeres Zonder Naam zien, in de documentaire Vergeet mij niet, die Michiel van Erp vier jaar na haar dood maakte.