Janine Abbring heeft de Sonja Barend Award 2017 gewonnen voor beste tv-interview, voor haar gesprek met Eberhard van der Laan in VPRO Zomergasten. Dat maakte de naamgever van de prijs zojuist bekend in De wereld draait door.

Eberhard van der Laan

Eberhard van der Laan

Janine Abbring treedt met het winnen van de prijs in de voetsporen van onder anderen Humberto Tan (die de prijs vorig jaar won voor zijn gesprek met vier overlevenden van de Bataclanaanslag), Jeroen Pauw (die in 2015 en 2014 won) en Coen Verbraak (2013, Kijken in de ziel). De twee andere genomineerden voor de Sonja Barend Award dit jaar waren Wilfried de Jong (in gesprek met koning Willem-Alexander) en eerder genoemde Pauw (voor zijn interview met Diederik Samsom).

Abbrings Zomergasten-interview met Eberhard van der Laan trok deze zomer veel belangstelling. De burgemeester van Amsterdam had in januari bekendgemaakt dat hij ernstig ziek was. Dit dwong hem tot het langzaam afbouwen van zijn werkzaamheden; ook de Zomergasten-uitzending werd omwille van zijn gezondheid niet live uitgezonden, maar vooraf opgenomen.

In het drie uur durende interview met Abbring besteedde Van der Laan onder andere aandacht aan het verzet van zijn ouders tijdens de Tweede Wereldoorlog, Haagse politiek, het succes van Amsterdam en de gevaren die daarbij op de loer liggen, de verbindende rol van Ajax-voetballer Abdelhak Nouri en over de erfenis die de ernstig zieke burgemeester wilde achterlaten. Zijn slotwoorden en in het bijzonder zijn hoop 'dat Amsterdam de lieve stad blijft die het is' werden in de dagen na zijn overlijden in oktober veelvuldig aangehaald.

Janine Abbring

Janine Abbring

Vanwege het overlijden van Eberhard van der Laan vindt Janine Abbring het niet gepast om het winnen van de Sonja Barend Award uitbundig te vieren. 'Een goed interview staat of valt met goede voorbereiding en een goede gast. Voor dat eerste deel verdient redacteur Marijntje Denters alle lof. En wat dat tweede betreft willen we als team van Zomergasten deze prijs met heel ons persoonlijke én professionele hart opdragen aan Eberhard van der Laan,' laat Abbring weten.

Eindredacteur Jurgen van Uden gaat daarin mee: 'De Sonja Barend Award is voor de redactie niet alleen een mooie waardering van de jury voor het oprechte en empathische interview van Janine Abbring met Eberhard van der Laan. Maar ook een dierbare herinnering aan de samenwerking met de burgemeester.'

Het Zomergasten-interview met Eberhard van der Laan is helaas enkel vandaag (17 oktober) nog in zijn geheel terug te bekijken, via deze link. Op dezelfde pagina zijn ook de losse gespreksfragmenten te vinden: deze blijven wel online.