Neal Groot en Koen Steger hebben de decorpitch gewonnen van het tv-programma VPRO Zomergasten met het ontwerp 'De Camper'. VPRO Zomergasten is, mét nieuw decor, van 23 juli tot en met 27 augustus 2017 elke zondagavond te zien op NPO 2.

Neal Groot en Koen Steger hebben de decorpitch gewonnen met het ontwerp 'De Camper'

Groot en Steger gaan samen met VPRO Zomergasten en VJ collectief Urbi et Orbi het nieuwe decor ontwikkelen. Zij namen het tijdens de pitch op tegen  de ontwerpers van Wallstories, Civic. House for Public Architecture, Studio Zuid en 2by4architects. Hun ontwerpen zie je onderaan deze pagina.

Koen Steger en Neal Groot maken van de camping een iconisch en surrealistisch beeld. Het decor nodigt uit tot intieme gesprekken en bijzondere ontboezemingen en laat de gast en de presentator oplossen in de geprojecteerde fragmenten.

uit het juryrapport

De jury

De jury, bestaande uit VPRO-directeur Lennart van der Meulen, kunsthistoricus Wim Pijbes, Maaike Engels en Thomas Bouvy van Urbi et Orbi, regisseur Edith Ruyg, producer Jenny Borger en eindredacteur Jurgen van Uden noemt het ontwerp 'De Camper' een iconisch en surrealistisch beeld. "Een bijzondere plek die uitnodigt tot bijzondere gesprekken en tevens een set waar de gast en de presentator kunnen oplossen in het beeld." Het decorontwerp is nog niet helemaal definitief maar de VPRO en Urbi et Orbi zien uit naar de samenwerking met Neal Groot en Koen Steger.'

Jurgen van Uden sprak van "een spannende avond met vijf verrassende decorideeën die totaal verschillend waren. Een flink deel van de jury is, ondanks een gedegen voorbereiding en studie van de ontwerpen, tijdens de presentaties nog van gedachten veranderd. Aan het einde van de avond hebben we unaniem gekozen voor het avontuurlijke ontwerp van Koen Steger en Neal Groot. Een sterk en dwars beeld dat past bij de VPRO. Koen Steger en Neal Groot gebruiken de Hollandse truttigheid van de camping in hun voordeel. Hun decor past bij een lange zomeravond en nodigt uit tot intieme gesprekken en bijzondere ontboezemingen.”

Wie zijn Neal Groot en Koen Steger?

Koen Steger (scenografie) en Neal Groot (design & technologie) zijn alumni van de Academie voor Theater en Dans, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Neal is creatief technisch producent voor diverse theatergezelschappen. Zo werkte hij verschillende decorontwerpen uit voor theater op locatie, performing arts installaties en theatertours. Koen is scenograaf en ontwerpt theaterdecors, festivaldecors en lichtinstallaties. Hij laat zich inspireren door het onderbewustzijn. Voor het nieuwe decor bedachten zij een plek die ontspanning en rust uitstraalt, geïnspireerd op de zoutvlaktes in Bolivia, waarin het verhaal centraal staat. Samen dobberen de presentator en de gast vredig rond bovenop het dak van een camper. De camper en omgeving vormen hierin een iconisch, surrealistisch maar vooral speels beeld, wat een open en diepzinnig gesprek stimuleert.

Waarom een decorpitch?

VPRO Zomergasten beleeft komende zomer het 29e seizoen. Het programma wilde de eigen opvattingen over decor, vormgeving en videoprojectie uitdagen. Daarom vroeg het programma ontwerpers en architecten om met ideeën te komen. Er kwamen 105 inzendingen binnen van zowel gerenommeerde als jonge talentvolle ontwerpers, scenografen en architecten. Vijf van deze ontwerpers, waaronder winnaars Neal Groot en Koen Steger, presenteerden hun idee 30 maart 2017 op het podium van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

de overige ontwerpen

room with a view

Room with a View van Civic House for Public Architecture schept een intieme omgeving voor een gesprek en ruimte voor vergezichten. De gast vergeet de camera’s en er is goed nagedacht over het gebruik van licht en materiaal.
(klik op de foto voor een vergroting)

wallstories

Wallstories (Yvonne Kroese en René Gast) geeft het beeld de hoofdrol en schept de mogelijkheid om per gast en per fragment een unieke ruimte te maken.

tabula rasa

Tabula Rasa van Studio Zuid (Janneke Verhagen en Edwin Scheepens) is architectonisch sterk en minimalistisch. “De nul-beweging in decor”, aldus jurylid Wim Pijbes.

out of the box

De buitenhuisjes uit het idee Out of the Box van 2by4architects / Remco Remijnse appelleren het meest aan de zomeravond en gebruikt het vallen van die avond als een natuurlijk décor.