Janine Abbring presenteert een nieuw seizoen van VPRO Zomergasten. Voor het zesde seizoen op rij interviewt zij gasten over hun ideale televisieavond. Het avondvullende live-programma is vanaf zondag 24 juli te zien op NPO 2. De gasten worden bekendgemaakt in de week van 4 juli. Het is het 35e jaar dat de VPRO Zomergasten maakt.

'De Zomergasten van dit jaar komen uit de literatuur, economie, psychiatrie, muziek en de media. Ze zijn eigenwijs en eigenzinnig en ook nog eens uitzonderlijk goed in hun vak. Ze staan allemaal op een bijzonder punt in hun leven of ze hebben een bijzondere weg afgelegd om op dat punt te komen. Ik ben superbenieuwd naar de films, documentaires en series die ze hebben gekozen om hun verhalen te vertellen.'

Abbring over de gasten van dit seizoen

VPRO Zomergasten wordt live uitgezonden op zes zondagavonden, van 24 juli tot en met 28 augustus bij VPRO op NPO 2.

over VPRO Zomergasten

De zomerklassieker van de VPRO is gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek. De gesprekken, de fragmenten en de wisselwerking tussen gast en presentator leveren elk seizoen spraakmakende televisie op. VPRO Zomergasten werd in 2014 bekroond met een ere Nipkowschijf. 

In september 2021 werd Janine Abbring genomineerd voor de Sonja Barend Award voor haar interview in VPRO Zomergasten met schrijver Alfred Birney. In 2017 won ze die prijs voor haar gesprek met burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.