Novecento

Novecento

Guy Verhofstadt maakte een bijzondere keuze in het vertonen van de director's cut van vijfeneenhalf uur van de film Novecento (Bernardo Bertolucci, 1976). Zomergasten zond de film na de uitzending met Verhofstadt integraal uit.

Novecento heeft de ontwikkeling van de Italiaanse maatschappij tussen het begin van de 20ste eeuw en het einde van de jaren '70 als onderwerp. Bertolucci verbeeldt dit aan de hand van het verhaal van twee families, die gedurende tachtig jaar worden gevolgd. De ontwikkelingen in de 20ste eeuw en haar gevolgen, zoals het ontstaan van de vakbonden, de opkomst van het fascisme en de verschrikkingen van de wereldoorlogen, worden aan de hand van de persoonlijke geschiedenissen in dit Italiaanse epos haarfijn in beeld gebracht.


Dit fragment is onderdeel van

Zomergasten

Afl.: Guy Verhofstadt. Guy Verhofstadt (Dendermonde, 1953) is fractievoorzitter van de Open VLD (Open Vlaamse Liberalen en Democraten) in het Europees Parlement. Van 1999 tot 2008 leidde hij als premier van België drie kabinetten en een interim kabinet. Al tijdens zijn rechtenstudie in Gent raakte Verhofstadt betrokken bij de Vlaamse liberale Partij voor Vrijheid en Vooruitgang, de voorganger van de huidige VLD. In 1982 werd Verhofstadt voorzitter van de PVV. Zijn ideeën kon hij uitwerken als minister van Begroting van 1986 tot 1988 in de regering-Martens VI en de regering-Martens VII. In totaal schreef Verhofstadt vier burgermanifesten. De eerste twee vormden de basis van de omvorming van de PVV tot de Vlaams Liberaal Democraten (VLD). Verhofstadt kreeg tal van nationale en internationale onderscheidingen. Hij is auteur van verschillende boeken, zoals A New Age of Empires (2009) en De weg uit de crisis (2009). Elke Zomergastenavond wordt besloten met een keuzefilm die speciaal door de Zomergasten is geselecteerd. Presentatie: Jelle Brandt Corstius.

advertentie