VPRO Zomergasten

Rosanne Hertzberger

VPRO Zomergasten

Rosanne Hertzberger

Rosanne Hertzberger (1984) is schrijver, columnist en microbioloog. In haar wekelijkse columns in NRC Handelsblad houdt ze moderne opvattingen en trends tegen het licht. Of het nu gaat over het feit dat steeds meer ouders hun kinderen niet meer vaccineren of de groeiende angst voor e-nummers, Hertzberger trekt met frisse zin ten strijde om feit en fictie van elkaar te scheiden. Hertzberger: 'In mijn avond wil ik een aantal ongehoorzame mensen laten zien, in de wetenschap en in het leven. En ik wil laten zien hoe de mens de natuur naar zijn hand zet. Hoe we dat altijd al doen en hoe dat de normaalste zaak van de wereld is.'

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Falen in de wetenschap

vanaf 00:15:26

We zien een fragment waarin de Amerikaanse microbioloog dr. Felisa Wolfe-Simon, een vakgenoot van Rosanne Hertzberger, claimt een nieuwe levensvorm op het spoor te zijn. Haar claim blijkt later niet te kloppen. Rosanne Hertzberger vraagt zich af of er in de wetenschapsbeoefening ruimte moet zijn om dit soort fouten te maken.

Kunstmest

vanaf 00:28:40

Rosanne Hertzberger laat een een commercial uit 2015 zien voor een kunstmeststrooier. Door de uitvinding van kunstmest in 1913 nam onze voedselproductie met enorme proporties toe en werd honger de wereld uit geholpen. Kunstmest is volgens Hertzberger zo slecht nog niet.

Voedseltrends

vanaf 00:37:15

Onder de naam The Green Happiness bloggen Tessa Moorman en Merel von Carlsburg over veganistische voeding. We zien een fragment uit een van hun online Q&A-sessies, waarin ze vragen van volgers beantwoorden. Hierna zien we een kort fragment uit Paleo-TV met oprichter Mitchell van Duuren. Van Duuren vertelt over het paleodieet, een ‘oer-dieet’ dat onder andere bestaat uit het eten van veel vlees. Aan de hand van deze fragmenten voert Hertzberger het gesprek over voeding en voedseltrends.

Ellis Hertzberger

vanaf 02:04:08

We zien een fragment uit het interview dat de USC Shoah Foundation Institute in 1995 met Ellis Hertzberger (1914-2008) hield. Ellis Hertzberger is de opa van Rosanne Hertzberger. In het fragment vertelt hij hoe hij tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog vanuit elders in nazi-Duitsland wordt teruggehaald naar Auschwitz. Hij beschrijft zijn tocht naar Auschwitz en het moment wanneer hij erachter komt dat zijn eerste vrouw Duifje de Raaij (26) in het kamp vergast is.

Seksisme

vanaf 02:20:22

De Amerikaanse William James (Bill) O'Reilly jr. is voormalig presentator The O'Reilly Factor, een programma dat uitgezonden werd door Fox News. In 2017 moest hij het veld ruimen, nadat bekend werd dat Fox News in totaal dertien miljoen dollar had betaald om in meerdere zaken te schikken waarin de presentator beschuldigd werd van seksuele intimidatie. Adverteerders trokken zich terug en Fox News was genoodzaakt O’Reilly te ontslaan. We zien een in 2008 op internet opgedoken opname van Bill O’Reilly, die tijdens het opnemen van een presentatie zijn geduld behoorlijk verliest.

advertentie