VPRO Zomergasten

Eberhard van der Laan

VPRO Zomergasten

Eberhard van der Laan

Eberhard van der Laan (1955) was van 2008 tot 2010 minister van Wonen, Wijken en Integratie en is sinds juli 2010 burgemeester van Amsterdam. Hij staat bekend om zijn empathische maar ook doortastende optreden. Met zijn toespraak tijdens de nationale herdenking op 4 mei 2017 raakte hij niet alleen Amsterdammers. Zijn woorden over de waarde van vrede, verdraagzaamheid en de verworvenheden van de rechtsstaat maakten indruk bij velen. Diepe indruk maakte hij drie maanden eerder ook toen hij in een brief bekendmaakte dat bij hem uitgezaaide longkanker was geconstateerd, maar toch graag 'nog een poosje uw burgemeester zou zijn'. Van der Laan over 'VPRO Zomergasten': 'Ik ben blij met de uitnodiging. Het is een aanleiding om terug te kijken op alles wat er in mijn leven is gepasseerd en op de beelden die me daarbij zijn bijgebleven.'

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Einde van Europese dictaturen

vanaf 00:00:50

We zien een compilatie van de val van een aantal Europese dictaturen in de jaren 70 en 80.

Top600

vanaf 00:11:09

We zien een item van de Amsterdamse nieuwszender AT5 over de rechtszaak tegen Soufiane B., één van de twee daders van de dodelijke overval op juwelier Fred Hund in de Jan Evertsenstraat in de Baarsjes in Amsterdam-West, op 7 oktober 2010. Het fragment is de aanleiding voor een gesprek over de Top600, het grootste resocialisatieprogramma voor jonge veelplegers in Amsterdam.

Tweede Wereldoorlog

vanaf 00:25:31

We zien een fragment uit de documentaire De stakende stad (KRO-NCRV, 2016) over de Amsterdamse Februaristaking in 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het fragment is de aanleiding voor een gesprek over hoe de oorlog en de ervaringen van Van der Laans ouders, die beiden actief in het verzet waren, hem gevormd hebben.

Werkethos

vanaf 00:58:05

We zien Igone de Jongh, eerste solist bij Het Nationale Ballet in de documentaireserie Bloed, zweet en blaren (AVRO, De Haaien 2014). In de serie, gepresenteerd door Cornald Maas, worden de dansers, artistieke staf, de persafdeling en mensen van de kostuumafdeling en het decoratelier van het gezelschap gevolgd. Het fragment is aanleiding voor een gesprek over hard werken.

Charlie Hebdo

vanaf 01:37:38

We zien beelden van een bewoner die met zijn mobiele telefoon in Parijs filmt hoe de twee Charlie Hebdo-terroristen (Cherif en Said Kouachi) een agent op straat eerst neer- en dan doodschieten, nadat ze op de redactie van het weekblad elf mensen hadden doodgeschoten. Hierna zien we een aantal quotes uit het Tweede Kamerdebat over terrorisme en de aanpak van jihadisten, naar aanleiding van de aanslag op 7 januari 2015. Het debat duurde tot diep in de nacht van 14 op 15 januari.

Abdelhak Nouri

vanaf 02:34:52

Eberhard van der Laan brengt een eerbetoon aan de jonge voetballer Abdelhak ‘Appie’ Nouri, die op 8 juli tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk een hartstilstand kreeg. Inmiddels is bekend dat Nouri, die in mei als trotse Amsterdammer zijn ernstig zieke burgemeester nog een hart onder de riem stak, ernstige hersenschade heeft opgelopen. Het nieuws leidde tot een grote samenkomst in Amsterdam Geuzenveld, waar Ajax-spelers, F-siders, Feyenoorders, buurtgenoten en Nouri’s familie bij elkaar kwamen om hem te eren.