VPRO Zomergasten

Glenn Helberg

VPRO Zomergasten

Glenn Helberg

Psychiater Glenn Helberg (1955) is lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens en was tijdens de laatste verkiezingen lijstduwer van Artikel 1, de politieke partij van Sylvana Simons. Helberg wil in zijn Zomergasten-avond de fundamenteel relationele kant van de mens tonen. 'Hoe wij onszelf zien wordt beïnvloed door de manier waarop anderen naar ons kijken.' Helberg verhuisde na zijn middelbare school van Curaçao naar Nederland om in Utrecht geneeskunde te studeren. Al snel trok zijn interesse in de menselijke geest hem naar de psychiatrie, want de psychiatrie heeft volgens hem alles te maken met wat er in de samenleving gebeurt. Verder schroomt Helberg niet om taboes binnen de Caribisch-Nederlandse gemeenschap aan te kaarten, zoals homoseksualiteit, 'afwezig vaderschap' en criminaliteit.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Psychiatrie

vanaf 00:00:38

Een gesprek over de gerenommeerde Braziliaanse psychiater Nise da Silveira (1905-1999). Da Silveira verzette zich in de jaren 40 tegen de agressieve medisch-psychiatrische behandelingen als elektroshock en lobotomie, in die tijd gebruikelijk voor het behandelen van schizofrenie en zware psychoses. Zij zag patiënten als mens en stimuleerde hen zich uit te drukken via kunst. We zien een scene waarin Da Silveira voor het eerst kennismaakt met haar patiënten.

Stonewall Uprising

vanaf 00:20:03

We zien een fragment uit de documentaire Stonewall Uprising (2010) van de regisseurs Kate Davis en David Heilbroner. In deze film zien we een reconstructie van de Stonewall-rellen in 1968 in New York, die gezien worden als de belangrijkste in de totstandkoming van de Amerikaanse homobeweging.

Quentin Crisp

vanaf 00:37:40

Glenn Helberg toont een fragment uit de Britse speelfilm The Naked Civil Servant, een verfilming van de autobiografie van Quentin Crisp (1908-1999). Het fragment is aanleiding voor een gesprek over seksuele diversiteit en de homobeweging.

Glenn Helberg over zijn jeugd

vanaf 00:56:05

We zien een stuk uit de Miss Universe verkiezing in 1968, waarin Miss Curaçao tweede wordt, en het polygoonjournaal over de opstand in Curaçao op 30 mei 1969. Beide gebeurtenissen hebben een grote impact gehad op de jeugd van Glenn Helberg.

Moonlight

vanaf 02:41:29

Glenn Helberg laat een scene zien uit de Oscarwinnende film Moonlight (2016) van de Amerikaanse filmregisseur Barry Jenkins. De scene is aanleiding voor een gesprek over liefhebben en echt aanraken.

advertentie