VPRO Zomergasten

Claudia de Breij

VPRO Zomergasten

Claudia de Breij

Cabaretière, zangeres, schrijfster en columniste Claudia de Breij (1975) is de eerste vrouw in de geschiedenis die de Oudejaarsconference live op televisie hield. Na wat horten en stoten aan het begin van haar carrière, brak ze in 2002 door bij het grote theaterpubliek met haar voorstelling 'De wilde frisheid'. Naast haar werk in het theater was De Breij ook presentatrice op radio en televisie. Verder is ze regelmatig tafeldame bij talkshow DWDD, schrijft ze columns en publiceerde ze vijf boeken. De Breij toont een paar klassiekers van vroeger 'die iedereen moet zien', maar 'vooral veel dat me recent heeft geraakt, in positieve of negatieve zin'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Post-truth en fake news

vanaf 00:23:07

We luisteren naar een gesprek naar aanleiding van het fragment over Roger Stone. De Amerikaan werd in de jaren 80 beroemd en berucht als politieke lobbyist zonder scrupules. Documentairemaker Dylan Banks neemt de carrière van Stone, die tot voor kort als adviseur van Donald Trump werkte, onder de loep. In het fragment vertelt Stone hoe hij op jonge leeftijd tijdens een schoolverkiezing de kracht van misleidende informatie ontdekt: hij wint de verkiezing dankzij het verspreiden van een roddel. Daarna gaat Banks dieper in op het lobbykantoor Black, Manafort & Stone waarmee Stone zijn kapitaal verdiende. Commentatoren vertellen dat dit de plek is waar het politieke moeras van corruptie in Washington is begonnen.

Hoop en angst

vanaf 00:37:44

We zien een korte speech van Michelle Obama tijdens de Amerikaanse voorverkiezingen op 16 augustus 2007 in Iowa. Michelle Obama kondigt haar man Barack Obama aan, die voor het eerst een gooi doet naar het presidentschap. Op 4 november 2008 wint hij de verkiezingen.

South Park als inspiratiebron

vanaf 00:54:04

We zien twee fragmenten uit de documentaire 6 Days to Air: The Making of South Park (2011), waarin de crew achter South Park wordt gevolgd tijdens het maken van de eerste aflevering van seizoen 15. Idee, script, animatie en het inspreken van de stemmen: alles moet binnen zes dagen worden afgerond, voordat de aflevering naar Comedy Central wordt opgestuurd om uitgezonden te worden. Collega’s van bedenkers Matt Stone en Trey Parker vertellen hoe South Park iedereen, zonder uitzondering, op de hak neemt en dat humor altijd voorop staat. Daarna vertellen de Stone en Parker hoe ze in 1999 gekleed in jurken naar de uitreiking van de Oscars gingen, omdat Parker genomineerd was voor zijn satirische lied Blame Canada.

De kinderen van juf Kiet

vanaf 01:58:57

In de documentaire De kinderen van Juf Kiet volgen regisseurs Petra en Peter Lataster een jaar lang juf Kiet en haar klas met leerlingen. De kinderen zijn migrantenkinderen, sommigen komen uit oorlogsgebieden en zijn flink getraumatiseerd. De liefdevolle, maar kordate hand van juf Kiet werkt helend voor haar leerlingen. In het fragment zien we juf Kiet samen met Jorj, een jongen die uit Syrië gevlucht is. Hij is ongemotiveerd en soms lastig in de klas, maar juf Kiet gaat geduldig met hem om.

Coming out

vanaf 02:23:53

De film Pride uit 2014 is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Een groep lesbiennes en homo’s in Londen zamelt geld in voor de getroffen gezinnen tijdens de Britse mijnwerkersstaking in 1984. De Britse vakbond wil niet openlijk met ze samenwerken en daarom besluiten de activisten om hun donaties rechtstreeks te schenken aan een mijnwerkersdorp in Wales. In het fragment zien we de ontmoeting in Londen tussen de activisten en de voorzitter van de lokale vakbond uit het dorp.

advertentie