Woede

Soms is er niets fijner dan je helemaal in een verhaal verliezen, al helemaal als het hoofdpersonage net zo met het leven worstelt als jij zelf.

Katja de Bruin van VPRO Boeken stelde speciaal voor Zwelgplek een lijst met leestips samen rondom verschillende facetten van zwaarmoedigheid. Al deze romans gaan over het thema ‘woede’.

ARTIKEL
Katja de Bruin
VPRO Boeken

SOORTEN ELLENDE
Ik haat alles
 

Naomi Alderman – De kracht

Als meisjes ineens het vermogen ontwikkelen om met hun vingers stroomstoten uit te delen, draaien de traditionele rollen razendsnel om. Mannen durven de straat niet meer op, vrouwen komen wereldwijd in opstand.

Suzanne Collins – De hongerspelen

Katniss Everdeen uit District 12 vecht tegen een wrede dictatuur in deze moderne klassieker vol armoede, honger en wreedheid. Woede is haar belangrijkste drijfveer.

John Steinbeck – De druiven der gramschap

De familie Joad behoort tot de vele slachtoffers van de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw. Ze zwerven door de VS, op zoek naar werk en een beter leven, maar hun leven is een aaneenschakeling van tegenslag.

M.J. Hyland – Hoe het licht binnenvalt

De zestienjarige Louise uit Sydney mag in Amerika gaan studeren, maar ze kan niet omgaan met de burgerlijke regels van het gastgezin waarin ze terechtkomt.

Fatma Aydemir – Ellebogen

De zeventienjarige Hazal is geboren in Berlijn maar moet voortdurend opboksen tegen vooroordelen en discriminatie. In een dronken bui duwt ze een jongen voor de metro, waarna ze naar Istanbul vlucht. Ze zou spijt moeten voelen, maar ze is alleen maar boos.