wat is VPRO Zwelgplek?

VPRO Zwelgplek is een online platform waar we een collectief gevoel van ongeluk faciliteren.

Kortom, een veilige haven waar je heen kunt gaan als je je klote of zwaarmoedig voelt. Hier wordt een creatieve ode gebracht aan de menselijke misère. Je kunt je er herkennen in én laven aan andermans leed.

Voor dit platform cureerde regisseur Eefje Suijkerbuijk projecten van muzikanten, illustratoren, fotografen, filmmakers, cabaretiers, schrijvers en podcastmakers die een goed oog hebben voor het tragische en zwaarmoedige in het leven, maar ook beschikken over een creatieve of humoristische blik.

Zo schreef Herman Brusselmans speciaal voor de Zwelgplek het korte verhaal Het duiveltje en Marcel van Roosmalen legde samen met Jan Dirk van der Burg de meest troosteloze plekken uit zijn jeugd in Velp vast. Verder onder meer weemoedige tekeningen van Claudie de Cleen, een fotoserie van treurige taferelen uit de thuiszorg van Peter Hermanides, ongemakkelijke gifjes van Jip van den Toorn, de pijnlijkste momenten uit Toren C en TreurTeeVee. Maar ook Rutger Lemm over de goednieuwsshow in WhatsApp-groepen, Jan van Tienen die ging hardlopen om zich beter te voelen maar alleen maar verder van huis raakte, mistroostige tekeningen van Afke Besseling, verhalen van Elfie Tromp en Maartje Willems en liedjes van Hans Dorrestijn, Stippenlift en Maarten van Roozendaal – grootmeesters in het bezingen van het levensverdriet.

Bovendien kun je je eigen ongelukservaringen anoniem uitwisselen bij Ruil je Rampspoed of de medebezoekers van dit platform inspireren door je persoonlijke zwelgtips in de vorm van favoriete muzieknummers, afbeeldingen, verhalen, podcasts of video’s te delen met #zwelgplek op social media.

waarom VPRO Zwelgplek?

Eefje Suijkerbuijk

Eefje Suijkerbuijk

We leven in een tijd waarin alles constant geweldig moet zijn. Het gevaar ligt dan ook op de loer dat we verstrikt raken in een monocultuur van vreugde, succes en schoonheid.

Ons gevoelsleven heeft een rijk palet aan emoties, maar het lijkt wel alsof we de gevoelens aan de zwaardere kant van het spectrum zo snel mogelijk willen verbannen zodra we ze ervaren. Emoties als schaamte, verdriet, onzekerheid en frustratie willen we het liefst helemaal niet voelen, laat staan dat we ze aan de buitenwereld tonen.

Opmerkelijk, want deze gevoelens zullen er altijd zijn. Ze horen simpelweg bij het mens-zijn. Bovendien vlakken we ons gevoelsspectrum af door een deel van onze emoties te ontkennen.

Daarom zetten we bij VPRO Zwelgplek de spotlight juist op deze ‘verweesde’ emoties.

- Eefje Suijkerbuijk

andere vragen

 • # wie is Eefje Suijkerbuijk?

   

  Eefje Suijkerbuijk is regisseur. Humor speelt een belangrijke rol in haar werk. Ze vertelt graag schijnbaar alledaagse verhalen die mensen verrassen met een onverwacht perspectief. Eefje studeerde af aan de Toneelacademie in Maastricht en heeft verschillende korte films, televisieprogramma’s, webseries, toneelstukken en commercials geregisseerd. Eefje maakt ook foto’s en deelt ze op haar instagramaccount @sugarsnaps_official. Hier vind je haar website.

   

 • # wie werkten er nog meer aan VPRO Zwelgplek?

   

  Idee: Eefje Suijkerbuijk
  Conceptontwikkeling website en projectleiding: Annelies Termeer
  Eindredactie: Bella Boender, Annica Peeters
  Productie: Sharon de Vries, Debbie Heus, Heleen Kruijthoff
  Redactie: Nick Boers, Anne de Vroomen, Eefje Suijkerbuijk
  Illustraties: Afke Besseling
  Design: Robin Verdegaal
  Code: Yannick Gregoire

   

 • # ik heb hulp nodig

   

  Biedt deze Zwelgplek geen troost en heb je hulp nodig? Neem in geval van acute psychische nood onmiddellijk contact op met MIND Korrelatie of 113, zij staan zowel telefonisch als via de chat dag en nacht voor je klaar.