OVT

OVT 25 april 2021

De Onderwijsraad wil kansenongelijkheid in het onderwijs aanpakken. Kinderen moeten onderling mengen, aldus de Raad. Is een driejarige brugklas de uitkomst?

Verder: de genocide op Banda van J.P. Coen, historische boeken met Wim Berkelaar, Lord Byron trok zijn cheque-boekje voor de Grieken en Eva Schloss over het ‘mirakel’ van Auschwitz overleven.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Marjolein van Pagee over 'Banda, de genocide van J.P. Coen'

Het is dit jaar 400 jaar geleden dat Jan Pieterszoon Coen besloot dat de bevolking van de Banda-eilanden moest verdwijnen. Dat gebeurde niet in een opwelling, want het plan leefde al jaren bij hem. In 1621 was het zover. Een groot deel van de bevolking werd vermoord of uitgehongerd. Een ander deel werd verjaagd, en de rest werd als slaaf afgevoerd naar Java.

Marjolein van Pagee schreef het boek Banda, de genocide van Jan Pieterszoon Coen over deze gebeurtenis, de voorgeschiedenis en hoe sindsdien teruggekeken wordt naar de genocide op Banda.

Meer luisteren? Voor Het Spoor Terug maakte OVT eerder een 14-delige serie over de geschiedenis van de VOC. Luister de aflevering Banda hier terug.

Slavernij-archieven digitaal

Afgelopen week werden er 1,9 miljoen archiefstukken over het Nederlandse slavernijverleden openbaar gemaakt. Het is het eindresultaat van een omvangrijk digitaliserings-project van het programma ‘Metamorfoze’ in samenwerking met het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibiotheek.

Het materiaal, soms nog nooit onderzocht, omvat documenten als scheepsjournalen, plantagelijsten en brieven. Te gast is coördinator van het project Erik van der Doe, die een bijzondere vondst uitlicht.

Lord Byron trok zijn cheque-boekje voor de Grieken

Vorige week werd opeens een cheque van 4.000 pond uit 1823 in de krochten van de Griekse staatsarchieven teruggevonden. De gulle gever bleek de Britse dichter Lord Byron. De gelukkige ontvangers? De Griekse onafhankelijkheidsstrijders.

In het jaar dat de Grieken 200 jaar onafhankelijkheid vieren, blijkt de bijdrage van Lord Byron aan de Griekse strijd dus nog groter dan altijd gedacht. Maar wat had deze jonge Brit überhaupt te zoeken in het verre Griekenland? We vragen het classicus Eric Moormann.

Historische boeken met Wim Berkelaar

Onze recensent Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken. Met deze keer:

  • Hitlers hofhouding. De intieme kring tijdens het Derde Rijk en daarna van  Heike B. Görtemaker
  • De verdwenen piano’s van Siberië van Sophy Roberts
  • Baron Jack. Hollywoods favoriete nazi van Ruud den Drijver
  • Op weg naar de hemel van Ludo Jongen

Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebookpagina in de gaten.

De column van Sana Valiulina

Cargo 200

Het middelbaar onderwijs op de schop

Het middelbaar onderwijs moet op de schop. Vroege selectie vergroot de kansenongelijkheid, aldus de Onderwijsraad, die daarom pleit voor de invoering van een driejarige brugklas.

Is de invoering van zo'n soort middenschool wel de oplossing voor dit probleem? Een gesprek met Louise Elffers, directeur van het Kenniscentrum Ongelijkheid, en met Kurano Bigiman, docent klassieke talen aan het Vossius Gymnasium en Lely Lyceum in de Bijlmer.

Het Spoor Terug: Eva Schloss, deel 1: over het ‘mirakel’ van Auschwitz overleven

Een documentaire van Julie Blussé

Eva Schloss en Anne Frank werden allebei in 1929 geboren. Beide zijn Joods, en beide vluchtten met hun familie naar Nederland. Allebei werden gedeporteerd naar de concentratiekampen. Anne Frank naar Bergen-Belsen, Eva Schloss naar Auschwitz.

Ze hebben kortom veel met elkaar gemeen. Maar er is één letterlijk levensgroot verschil: Eva overleefde, en Anne niet. Julie Blussé sprak met Eva Schloss voor een tweedelige radioserie.

Deze week deel 1: hoe Eva op miraculeuze wijze Auschwitz overleefde. Volgende week deel 2: een gesprek over het leven ná Auschwitz. Daarin zou Anne Frank postuum een belangrijke rol spelen, omdat Eva’s moeder met Otto Frank hertrouwde.

Wilt u meer weten over Eva Schloss? Lees dan een van haar drie boeken. Herinneringen van een joods meisje, 1938-1945, geschreven in 1988, After Auschwitz, uit 2013, of The Promise uit 2006. Dat laatste boek schreef Eva speciaal voor de jongere lezer.