OVT

OVT 30 mei 2021

Een vliegtuigkaping leidde tot de arrestatie van een jonge Wit-Russische journalist. Loekasjenko had alles uit de kast getrokken. Wat is voor hem zo beangstigend aan de nieuwe protestgeneratie in Wit-Rusland?

Verder: Sunny Bergman en Roel van Duijn over 'Samenzwevers', de paradox van de Deense Gouden Eeuw, en in het Spoor Terug de eerste aflevering van onze nieuwe podcast Kassiewijle: Doodsangst.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Sunny Bergman en Roel van Duijn over 'Samenzwevers'

Ze worden wellness-rechts genoemd en Forum-hippies. Zelf noemen ze zich alternatief en spiritueel. Ze zijn banger voor de overheid en voor geheimzinnige elites dan voor corona. Televisiemaker Sunny Bergman ontdekte tot haar schrik dat mensen uit haar bubbel uiterst vatbaar zijn voor extreem-rechtse samenzweringstheorieën. Ze maakte de korte documentaire Samenzwevers die zondagavond op televisie te zien is.

Ze komt erover vertellen samen met publicist Roel van Duijn die in een Amerikaans New Age boek ervan wordt beschuldigd te behoren tot de illuminaten, een satanische sekte die samenzweert tegen de mensheid, aldus de new-age-auteur.

Ontkenning van de dood

In aansluiting op onze nieuwe podcastserie Kassiewijle is hoogleraar communicatie en beïnvloeding Enny Das te gast over het boek Ontkenning van de dood van Ernest Becker uit 1973.

Hoe kwam Becker tot zijn conclusie dat ons gedrag wordt gedreven door doodsangst? En sloeg het boek direct aan? Ook vertelt Das over haar nieuwe onderzoek naar onze doodsangst.

Luister deze week naar deel 1 van Kassiewijle in het Spoor Terug of abonneer je op de podcast.

Wilt u bijdragen aan het onderzoek naar doodsangst van Enny Das? Vul dan deze vragenlijst in.

De paradox van de Deense Gouden Eeuw

Als wij het in Nederland hebben over de Gouden Eeuw, dan hebben we het over de 17e eeuw, een periode dat ons landje wat voorstelde, koloniën veroverde, buit maakte en rijkdom verwierf. In Denemarken is dat heel anders. Daar hebben ze ook een Gouden Eeuw, de 19e, maar die kenmerkt zich juist door verlies aan grondgebied, macht en rijkdom.

In Rijksmuseum Twente is daarover een tentoonstelling van start gegaan getiteld Paradox van de Deense Gouden Eeuw. Hoogleraar Scandinavische taal- en letterkunde Henk van der Liet legt uit waarom de Denen, ondanks alle tegenslag, toch zo positief terugkijken op die tijd.

Duitsland erkent genocide in Namibië

De Verenigde Naties noemde de massaslachting die Duitsland tussen 1904 en 1908 in Namibië aanrichtte al eerder ronduit genocide. En nu – zo werd deze week bekend – erkent Duitsland dat de massamoord die Duitse troepen pleegden in de voormalige kolonie als genocide moet worden aangemerkt. Is die erkenning een eerste en ook een zinvolle stap? En wat gebeurde er eigenlijk precies 117 jaar geleden in wat nu Namibië heet, nadat er in 1904 een zogeheten Vernichtungsbefehl was uitgevaardigd?

Te gast is journaliste Conny Braam, zelf jarenlang betrokken bij de Anti-Apartheidsbeweging en schrijfster van een boek over een van de opstandelingenleiders tegen de Duitse overheersing indertijd.

De column van Nelleke Noordervliet

Kassiewijle

De nieuwe protestgeneratie in Wit-Rusland

Afgelopen zondag dwong een neppe bommelding een passagiersvliegtuig, dat van Athene naar Litouwen onderweg was, te landen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Daar werd de 26-jarige journalist Roman Pratasevitsj gearresteerd.

Waarom trok de Wit-Russische dictator Loekasjenko alles uit de kast om hem te arresteren? Wat beangstigt hem zo aan de nieuwe protestgeneratie waar Pratasevitsj bij hoort? Wit-Rusland-kenner Franka Hummels is te gast.

Het Spoor Terug: Kassiewijle #1 Doodsangst

Een 6-delige podcast van Laura Stek en Babs Bakels

Deze week de eerste aflevering van de nieuwe podcastserie Kassiewijle.

Kunstenaar en funerair specialist Babs Bakels is van jongs af aan mateloos gefascineerd door de dood. Radiomaker Laura Stek, die haar sterfelijkheid juist graag negeert, raakte geïntrigeerd: waarom omringt iemand zich constant met eindigheid en verval? Kan zij ons iets leren over onze complexe verhouding met de dood?

In aflevering 1, 'Doodsangst', ontmoet Laura Stek de eigenzinnige Babs Bakels, die al sinds haar jeugd bang is voor de dood. Samen besluiten ze onze relatie met de dood onder de loep te nemen.

De dood is steeds minder zichtbaar geworden in onze maatschappij, maar is onze doodsangst daardoor ook minder groot? En heeft de coronaepidemie iets veranderd? We maken ook kennis met Jel, de 88-jarige oma van Babs. Jel speelt een bijzondere rol in Babs’ leven.