OVT

OVT 4 juli 2021

Een Europees burgeriniatief wil kooien in de veehouderij verbieden. De Europese Commissie kondigde afgelopen week aan daar gehoor aan te willen geven. Is dit het begin van de grote ontkooiing?

Verder: wie is Hans Christian Andersen zonder Disney, pelgrimsoord Lourdes, Roemeense cinema, en de laatste aflevering van Kassiewijle.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Het einde van de kooihuisvesting

Afgelopen week kondigde de Europese Commissie aan een einde te willen maken aan kooihuisvesting in de Europese veehouderij. Daarmee geeft de commissie gehoor aan het Europees burgerinitiatief ‘End the Cage Age’, waaronder meer dan een miljoen Europeanen hun handtekening hebben gezet. 

Een belangrijke breuk, zegt historicus en directeur van World Animal Protection NL Dirk-Jan Verdonk. Hij is te gast over de geschiedenis van de kooihuisvesting.

Nieuw museum voor Hans Christian Andersen

Afgelopen woensdag is een groots nieuw museum geopend voor sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Want, zo merkten de Denen, Andersen wordt steeds vaker geassocieerd met de wat platte Disney-versies van zijn oorspronkelijke werk. Dat moet maar eens rechtgezet worden.

Te gast is hoogleraar literatuurgeschiedenis van Deense komaf Lotte Jensen, die het museum en Andersen komt bespreken.

Gerben Post over de familie Schöffer

Vanuit een woning aan de Hacquartstraat in Amsterdam organiseert de familie Schöffer een uitgebreid verzetsnetwerk, en helpt zo honderden onderduikers. Niet alleen overleven ze allemaal zelf de oorlog, maar ook alle door hen ondergebrachte onderduikers doen dat.

Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar toch is dat de strekking van het boek Schöffer & co, dat onlangs is verschenen. Auteur van het boek, historicus Gerben Post, is te gast.

Ernst van den Hemel over 'Lourdes'

Vanaf deze week is de Franse documentaire Lourdes te zien in Nederland. Het is een intiem portret van een aantal van de miljoenen pelgrims die jaarlijks naar Lourdes afreizen. Wie zijn die pelgrims en wat zoeken ze daar? En wat is de geschiedenis van het pelgrimsoord?

Religiewetenschapper Ernst van den Hemel bekeek de documentaire en is te gast.

Mieke Tillema over haar Ida Simons-biografie

In 2014 veroorzaakte de herdruk van de vergeten roman Een dwaze maagd een literaire sensatie. Wie was de auteur Ida Simons (née Rosenheimer), die in de jaren 50 zo’n geestig en sprankelend boek schreef?

Neerlandica Mieke Tillema ontdekte het boek in 1983, en nam zich in 2012 voor een artikel over Simons te schrijven. Vorige week - negen jaar later- verscheen een dikke biografie: Ida Simons. Pianiste, schrijfster, overlevende. In de uitzending vertelt Mieke Tillema waarom we Ida nooit meer mogen vergeten.

De column van John Jansen van Galen - 'Beeldvorming'

De column is deze week van John Jansen van Galen.

 

De Roemeense tiener die zich tegen het communisme verzette

De Roemeense staatstelevisie jubelt in de jaren 80 hoe geweldig het zogenaamd met het communistische land gaat. De tiener Mugur weet beter. Op de muren krijt hij hoe het echt zit. Een verzetsdaad.

De Roemeense documentaire Uppercase Print ging afgelopen week ook in Nederland in première. Schrijver Nausicaa Marbe, zelf opgegroeid in het Roemenië van Ceaușescu, bespreekt de film.

Het Spoor Terug: Kassiewijle #6 Het leven is een sigaret, de epiloog

Een 6-delige podcast van Laura Stek en Babs Bakels

Deze week de zesde en laatste aflevering van de podcastserie Kassiewijle.

Kunstenaar en funerair specialist Babs Bakels is van jongs af aan mateloos gefascineerd door de dood. Radiomaker Laura Stek, die haar sterfelijkheid juist graag negeert, raakte geïntrigeerd: waarom omringt iemand zich constant met eindigheid en verval? Kan zij ons iets leren over onze complexe verhouding met de dood? 

Aflevering 6, 'Het leven is een sigaret, de epiloog', eindigt zoals alles uiteindelijk eindigt: met de dood.