OVT

OVT 19 juni 2022

De NAVO moet haar tanden laten zien om onze democratie te verdedigen, zo klinkt het sinds de oorlog in Oekraïne. Binnenkort overlegt de NAVO in Madrid over toetreding van Finland en Zweden. Is onze democratie nog in veilige handen? En is uitbreiding wijs, of juist een verkeerd gebaar naar Poetin?

Verder: 'Onze koloniale erfenis' in het Tropenmuseum, Historische Boeken met Wim Berkelaar, waarom de T. Rex zulke korte armpjes heeft, Frank Westerman over onwaarschijnlijke reisverhalen, in Het Spoor Terug: Schoremstad.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De tanden van de NAVO

De NAVO moet haar tanden laten zien. Zo is veelvuldig te horen in reactie op de oorlog in Oekraïne. Want onze democratie moet verdedigd worden – en daar heb je naast woorden ook wapens voor nodig. Aanstaande 28 tot 30 juni komt de NAVO bijeen in Madrid, om te praten over de toetreding van Finland en Zweden, en over het nieuwe Strategische Concept van de NAVO. 

Maar wat was en is de NAVO eigenlijk en is onze democratie bij deze organisatie in veilige handen? Is het wijs de NAVO met nieuwe lidstaten uit te breiden of is dat juist een verkeerd gebaar naar Poetin? Te gast is militair historicus Christ Klep.

De rots die drinkt

Het klinkt als de koosnaam van een berg in een Amerikaans natuurgebied: ‘de rots die drinkt’. Maar dat is het niet. Het gaat hier om een betonnen stuwdam in Frankrijk, gebouwd door Duitse krijgsgevangenen na de Eerste Wereldoorlog. Na 100 jaar groene stroom geleverd te hebben aan de omgeving, moet die dam nu verdwijnen zodat de zalm weer vrij stroomopwaarts kan zwemmen. Het is het uiteindelijke resultaat van rechtszaken die Europese ‘rivierenbevrijders’ uit naam van de vissen hadden aangespannen.

Frank Westerman, zelf ooit idealistische dammenbouwer in opleiding, schreef in zijn nieuwe boek Te waar om mooi te zijn over dit verhaal, en over hoe idealisme in de loop der tijd van rood in groen veranderd is. Hij is te gast.

'Onze koloniale erfenis' in het Tropenmuseum

Op 24 juni opent Onze koloniale erfenis, de nieuwe vaste expositie in het Tropenmuseum in Amsterdam. De tentoonstelling belicht het Nederlandse koloniale verleden en maakt duidelijk hoe de geschiedenis doorwerkt in het heden. Bijvoorbeeld met een groten namenmonument voor 200.000 tot slaaf gemaakten uit Indonesië, Curaçao en Suriname. 

Waarom was deze vernieuwing nodig? En hoe gaat het museum om met het eigen verleden, waarin het als onderdeel van het Koloniaal Instituut direct met de overzeese politiek verbonden was? We bespreken het met Wendeline Flores, conservator Caribisch Gebied in het Tropenmuseum.

Historische Boeken

Recensent Wim Berkelaar bespreekt de volgende selectie historische boeken en kiest één favoriet:

  • Raisa Blommestijn, Het spook van Weimar (Prometheus)
  • Hans van der Jagt, Engelen uit Europa (Prometheus)
  • Johan Joor, Door de mazen van het net (Boom)
  • Hans Dijkhuis, Descartes. Zijn Nederlandse jaren (Athenaeum)

Het favoriete boek winnen? Houdt tijdens de uitzending onze Facebook en Twitter in de gaten. 

T. Rex-raadsel opgelost?

Waarom heeft de Tyrannosaurus Rex toch zulke rare korte armpjes? Die vraag plaagt de wetenschap al sinds in 1900 het eerste fossiel van deze dino ontdekt werd. Want hoe angstaanjagend de enorme T. Rex er ook uit moet hebben gezien, die kleine voorpootjes steken daar wat onbeholpen bij af.  

Deze week verscheen onderzoek dat een nieuwe verklaring biedt. Paleontoloog Melanie During van de Uppsala Universiteit in Zweden is te gast om ons te vertellen of het raadsel van de T. Rex nu eindelijk is oplost.

De column van Micha Wertheim

Oude Kranten

Het Spoor Terug: Schoremstad

Een radiodocumentaire van Ignace Schoot en Mandula van den Berg

Op een industrieterrein in Amsterdam-Noord staat een oud, wit poortgebouw. Het is de enige herinnering aan Asterdorp, de woonschool die in 1927 opende om 'ontoelaatbare' en 'onmaatschappelijke' gezinnen te huisvesten en op te voeden. 

Wat bezielde de gemeente om mensen weg te stoppen in een ommuurd dorp? Ignace Schoot en Mandula van den Berg duiken in de geschiedenis van dit vergeten dorp en zien de gevolgen van het doorgeslagen maakbaarheidsideaal. Wat gebeurt er als beleidsmakers huisvesting gebruiken om goede burgers te kneden?