OVT

OVT 14 januari 2018

“Hij geloofde dat wat je anders maakt, je bijzonder maakt” aldus acteur Hugh Jackman over de befaamde 19e-eeuwse circusexploitant PT Barnum. Hugh Jackman speelt Barnum in The Greatest Showman, een Hollywood-musical over Barnum als de uitvinder van showbusiness en emancipator van de ongewone medemens. Maar wellicht moeten we die typering met een korreltje zout nemen, net als de door Barnum tentoongestelde aapmensen, zeemeerminnen en andere wonderlijke spelingen der natuur.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Oprah for president

Ze werd op de Golden Globe toegejuicht alsof ze al de staatsvrouw was die ze mogelijk gaat worden. Oprah Winfrey for president. Zelf zegt ze telkens weer dat ze er niet over peinst, maar volgens haar man staat ze te trappelen, zeker als het volk erom vraagt. Maar wat is het verhaal van Oprah en maakt haar persoonlijke en openbare geschiedenis haar tot de vrouwelijke kandidaat nummer één.
Amerikaniste Markha Valenta is te gast.

Revoluties in de Rif

Al ruim een jaar lang wordt in de Rif in Noord-Marokko door duizenden geprotesteerd tegen armoede en corruptie. Deze week werd bekend dat ten minste vier Nederlanders mogelijk betrokken worden bij de rechtszaak tegen de leiders van de protestbeweging in de Rif in Noord-Marokko. Veel Nederlanders uit de Rif steunen deze historisch zoveelste opwelling van verzet tegen het Marokkaans Koninkrijk. Ze voelen zich net als alle Riffijnen ook gesteund door het verleden. Want de Rif was ooit een Republiek die ouder is dan het onafhankelijk Marokko zelf.
Over de geschiedenis van de Rif is schrijver en columnist Asis Aynan te gast.

Column

De column is deze week van John Jansen van Galen.

Showman PT Barnum

Hollywood pakte deze kerst groot uit met een musical over de legendarische 19e-eeuwse circusexploitant PT Barnum. In The Greatest Showman wordt Barnum afgeschilderd als de uitvinder van showbusiness en emancipator van de ongewone medemens. Een snobistische journalist die in de film uiteindelijk omgaat voor Barnums volkse vermaak prijst zijn show zelfs vertederd als “a celebration of humanity”. Maar moeten we die typering niet met een korreltje zout nemen, net als de door Barnum tentoongestelde aapmensen, zeemeerminnen, en 161 jaar oude minnemoeder van president George Washington?
We bespreken het met Nathanje Dijkstra, promovenda aan de Universiteit Utrecht gespecialiseerd in de geschiedenis van gehandicapten.

Tbs moet aangepast

Deze week pleiten een aantal tbs-advocaten voor een aanpassing van het tbs-systeem op een aantal cruciale punten. De tbs functioneert namelijk niet goed, zeker omdat veel veroordeelden weigeren zich te onderwerpen aan psychiatrisch onderzoek. Eigenlijk staat het tbs – ooit tbr – systeem al zolang het bestaat ter discussie.
We bespreken de getroebleerde geschiedenis van de tbs met jurist en psycholoog Michiel van der Wolf, schrijver van 'Veroordeeld tot vooroordeel'.

Vaarwel telefoongids

Het was in menig huisgezin het dikste boekwerk: het telefoonboek. Meestal lag die ergens op een plankje, naast de telefoon die in de gang hing. Maar de gids is niet meer. Vanaf dit jaar is de telefoongids definitief verleden tijd.
Aan de telefoon spreken we met Anja Tollenaar, conservator van het COM, het Museum voor Communicatie in Den Haag.

Belgische pleeg-Afrikanen

Het was een gewoonte van paters, zusters en broeders om weeskinderen op te vangen en onderwijl het christendom bij te brengen. Zo werden bijvoorbeeld 300 zogenoemde mulatten uit Rwanda en Burundi – buitenechtelijke kinderen van Belgische kolonialen en inheemse vrouwen – ondergebracht in weeshuizen ter plekke. Eind jaren vijftig, vlak voor de onafhankelijkheid werden zij geëvacueerd en in Belgische pleeggezinnen geplaatst. Het werd een drama, want in België bleken deze voor Afrika te blanke Afrikanen te zwart. Sarah Heynssens schreef ‘De kinderen van Save. Een geschiedenis tussen Afrika en België’.
De auteur is te gast samen met een van de kleinkinderen van Save.

Het spoor terug: de laatste joden van Pakistan

Ooit woonde in Pakistan een hechte Joodse gemeenschap, maar door de islamisering vertrokken de meesten van hen na 1947. Het gevolg: officieel bestaan er geen joden in Pakistan. Maar toch zijn ze er nog. Correspondent Wilma van der Maten ging op zoek naar de laatste joden ter plaatse, te beginnen op een vervallen kerkhof aan de rand van Karachi.