OVT

OVT 4 maart 2018

We denken maar al te graag dat Italië achterloopt, met de showpremier Berlusconi en de clown in de politiek Beppe Grillo. Niets is minder waar.
De historici Pepijn Corduwener en Arthur Weststeijn schreven 'Proeftuin Italië' en komen op de zondag van de Italiaanse verkiezingen vertellen over politieke pioniers als Garibaldi, Mussolini en Berlusconi.

Verder o.a. aandacht voor president Xi, magische miniaturen, de column van Nelleke Noordervliet, de goeie ouwe Daf, Hitlerklok, een geschiedenis van het onderwijs en een Spoor Terug over Nederlanders in een Chinees Jappenkamp.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Proeftuin Italië

We denken maar al te graag dat Italië achterloopt, met de showpremier Berlusconi en de clown in de politiek Beppe Grillo. Niets is minder waar, want het land loopt voorop als het gaat om de zogeheten kloof tussen burger en politiek te overbruggen. Garibaldi, Mussolini en Berlusconi hadden, ondanks alle verschillen, gemeen dat ze als eersten in Europa de weg naar het volk wisten te vinden.
De historici Pepijn Corduwener en Arthur Weststeijn schreven Proeftuin Italië en komen op de zondag van de Italiaanse verkiezingen vertellen over de populistische pioniers.

Vader en zoon in de Daf

Het was de Nederlandse wagen voor het volk en vermaard om het pientere pookje. Geen machowagen, maar geliefd onder menig huisvader. Zo ook de vader van schrijver Thomas Vaessens, die als zoon zelf op zijn beurt rond daverde in de Daf.
Hij schreef er De Daf van mijn vader over. De auteur is te gast.

Column

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

Grote Roerganger Xi

Hij was al Secretaris-Generaal van de Partij, nu wordt hij ook president voor het leven. Daarnaast wordt zijn gedachtengoed in de grondwet vastgelegd en begint er een aardige persoonlijkheidscultus rond hem te ontstaan. Kortom, gaat de eerste man van China, Xi Jinping, voorzitter Mao achterna of blijkt hij een doorsnee roerganger?
Chinakenner Jan van der Putten komt praten over de machtigste man van China.

Magische Miniaturen

Miniaturen: plaatjes, schilderstukjes van vreemde diertjes, figuurtjes en bloemen. We kennen ze uit middeleeuwse boeken waar ze in de kantlijn werden bijgeschilderd door frivole monniken. Sommige van de mooiste miniaturen werden in de zuidelijke Lage Landen gemaakt – en die worden nu in het Catharijneconvent in Utrecht tentoongesteld.
Middeleeuwenkenner Sanne Frequin bezocht de expositie en komt vertellen over de wereld achter de plaatjes.

Hitlerklok

Deze week werd bekend dat een omstreden Hitlerklok mag blijven hangen in de kerk van het Duitse dorpje Herxheim am Berg. Want de klok met inscriptie Adolf Hitler en daaronder een groot hakenkruis, is aldus het gemeentebestuur van het dorp, een ‘stimulans voor verzoening en een gedenkteken tegen geweld en onrecht’.
Wij spreken hierover met historicus Jan Bank, schrijver van het standaardwerk ‘God in de oorlog’.

Ons onderwijs

Vernieuwing in het onderwijs, dat leidt maar zelden tot successen, zo meent ook historicus Piet de Rooy, die zelf pleit voor een beleid van ‘heilzame verwaarlozing’. En toch erkent de Rooy ook, als zoon van een schoolleraar en kleinzoon van een boer, dat de geschiedenis van het onderwijs zich laat lezen als een succesverhaal.
Piet de Rooy schreef Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland. De auteur is te gast.

Het Spoor Terug: Nederlanders in een Chinees Jappenkamp

Een ongelukkige pion in een wereldwijd conflict, de familie De Jongh belandde in een Jappenkamp in het noorden van China tijdens de Tweede Wereldoorlog. Honderden brieven en dagboekaantekeningen over het wel en wee van de familie de Jongh in China zijn bewaard gebleven en samen met de herinneringen van dochter Anneke wordt een beeld gegeven van een vrijwel onbekend China.

Samenstelling: Gerard Leenders, Montage: Berry Kamer