OVT

OVT 16 december 2018

Na maar liefst 41 jaar heeft de Amerikaanse ruimtesonde Voyager 2 ons zonnestelsel verlaten. De Voyager werd in 1977 gelanceerd om mogelijke ruimtewezens met de mens en de planeet aarde vertrouwd te maken. Zo werd er ook muziek mee gestuurd. Journalist en sterrenkundige Govert Schilling is te gast.

Verder in OVT: Kinderen van de kolonie, Soros, de slavenbijbel, Jan van God en Tijdgeest: Alle vrouwen zijn lesbisch, behalve die het nog niet weten.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Hello from the children of planet Earth

Na maar liefst 41 jaar heeft de Amerikaanse ruimtesonde Voyager 2 ons zonnestelsel verlaten. De historische gebeurtenis vond in november plaats, maar werd pas afgelopen week officieel door NASA bekend gemaakt. De Voyager werd in 1977 gelanceerd om mogelijke ruimtewezens met het verschijnsel mens en de planeet aarde vertrouwd te maken. Dit gebeurde onder meer door een muziekstuk zoals de negende van Beethoven ("Alle menschen werden bruder") en groeten van over de hele wereld mee te sturen met de sonde. Journalist en sterrenkundige Govert Schilling is te gast.

Soros, man en mythe

Vorige week was de schatrijke Amerikaans-Hongaarse filantroop George Soros weer eens in het nieuws omdat de door hem gefinancierde Central European University Hongarije moet verlaten. Maar eigenlijk is Soros al maanden in het nieuws – hij ontving in november een bompakket, Trump beschuldigt hem ervan demonstranten te betalen en Baudet wil een onderzoek naar zijn invloed in Nederland. Reden te over dus om met Hongarije-kenner en historicus Stefan van der Poel te praten over George Soros, man en mythe. 

Column

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

Kinderen van de kolonie

In dezelfde week dat in België het AfricaMuseum heropent met een nieuwe kritische weergave van het koloniale verleden, zendt de Belgische televisie een serie over Congo uit. ‘Kinderen van de kolonie’ heet de serie, waarin voor het eerst de Congolese stem wordt gehoord. Politicologe en kind uit Congo, Nadia Nsayi komt praten over het vernieuwde Museum in Tervuren (voorheen Congo Museum) en de televisieserie.

De Slavenbijbel

Het was een zwaar ingekorte bijbel, waarin 90 procent van het oude testament en 50 procent van het nieuwe testament ontbrak. En het was een bijbel speciaal voor slaven, waarin was te lezen dat de Heer het allemaal zo gewild had, dat je op aarde slaven had en meesters. Een zeldzaam exemplaar van de uit 1800 stammende slavenbijbel is vanaf deze week te zien in het ‘Museum of the Bible’ in Washington. Slavernijhistoricus Karwan Fatah-Black komt erover praten.

Jan van God

‘Pak mijn penis vast, het is energie en zal je genezen’, aldus de spiritueel genezer João de Faria tegen een vrouw die bij hem kwam om verlossing. ‘Jan van God’ zoals de wereldberoemde Braziliaanse healer ook wel genoemd wordt is na Sai Baba en de Bhagwan de zoveelste goeroe die wegens seksueel misbruik wordt aangeklaagd. Een Nederlandse vrouw bracht deze week zijn misstappen in de openbaarheid, in Brazilië wordt er al maanden over gepraat. Zuid-Amerikacorrespondente Marjon van Royen legt uit hoe het zit met Jan en zijn seksuele aberraties.

Caravaggio groupie uit Utrecht

Ga naar Rome, want daar is Caravaggio ‘wonderlijcke dinghen’ aan het doen, adviseerde Karel van Mander in zijn beroemde ‘Schilder-boeck’ uit 1604. En zo geschiedde. Begin zeventiende eeuw trokken Utrechtse schilders naar Rome om zich te laten inspireren door de meesterwerken van Caravaggio. De tentoonstelling 'Utrecht, Caravaggio en Europa' toont het internationale caravaggisme en focust zich op drie Utrechtste caravaggisten: Gerard van Honthorst, Dirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen. Bart Rutten, Artistiek directeur van het Centraal Museum, is te gast.

Tijdgeest: Alle vrouwen zijn lesbisch, behalve die het nog niet weten

1972, Amsterdam. ‘Lesbisch zijn is geen probleem, het is een oplossing,’ zo proclameert Paarse September, een radicaal-feministische actiegroep. In een tijd dat lesbisch zijn verre van gemakkelijk is, presenteert de actiegroep het lesbisch-zijn als dé ultieme strategie tegen de vrouwenonderdrukking. Het was een idee dat in 1972 grote verwarring veroorzaakte in de Nederlandse vrouwenbeweging, én dat vele vrouwen die daarvoor als hetero door het leven gingen ook daadwerkelijk wist te overtuigen om – in ieder geval tijdelijk – voor het lesbo-dom te kiezen.

Met Maaike Meijer, een van de oprichtsters van Paarse September, feministe en schrijfster Anja Meulenbelt en feministe Hedy d’Ancona.

Meer info: www.vpro.nl/tijdgeest

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.