100 jaar Opiumwet

OVT 6 oktober 2019

OVT is deze week te gast in het Zuiderzee Museum in Enkhuizen. Hier bespreken we het 100-jarig bestaan van de Opiumwet. Een eeuw waarin Nederland van opiumland naar het MDMA-lab van de wereld lijkt te zijn veranderd. Wat leert de geschiedenis van de Opiumwet ons over het Nederlandse drugsbeleid? Historica en kenner van het vaderlandse drugsbeleid, Gemma Blok, komt de vraag beantwoorden.

Verder in OVT: Ton van der Lee over Johan Kieviet en Dik Trom, muziek van Aafke Romeijn, Jan van der Putten over zijn boek 'Fabels over China', viering van 250 jaar Captain Cook, de column van Nelleke Noordervliet, Wim Daniëls over zijn boek 'Het dorp', de zeemansvrouwen van Enkhuizen, en Arno Kantelberg over de stropdas.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De zeemansvrouwen van Enkhuizen

Wat gebeurt er in steden als Enkhuizen, als de mannelijke inwoners jarenlang weg zijn, varend op zee? Zijn de achterblijvende vrouwen blij dat ze geen last hebben van die stinkende huisgenoot, of missen ze de liefde van hun leven? Cultuurhistoricus aan het Huygens Instituut Judith Brouwer onderzocht post uit 1672, het Rampjaar, die nooit aankwam en schreef daarover Levenstekens. Gekaapte brieven uit het Rampjaar 1672. De auteur is te gast.

Jan van der Putten over zijn boek 'Fabels over China'

De Volksrepubliek China bestaat 70 jaar. Ook publiceerde de Nederlandse regering deze week een nieuw rapport over haar China-beleid en komt Jan van der Putten met zijn nieuwste boek over het land. In zijn boek, Fabels over China, beschrijft de voormalig correspondent en Chinakenner een aantal hardnekkige westerse misvattingen over de nieuwe wereldmacht. De auteur is te gast.

Ton van der Lee over Johan Kieviet en Dik Trom

‘Het is een bijzonder kind en dat is-ie.’ Het zijn de meest geciteerde woorden uit de Nederlandse kinderliteratuur en misschien wel uit de hele vaderlandse literatuur. Ze gingen over de hoofdpersoon, de guitige goedzak Dik Trom uit het gelijknamige kinderboek dat in 1891 verscheen.

Sindsdien is de dorpsjongen met bolle wangen en buik uitgegroeid tot een icoon. Over zijn geestelijk vader, de negentiende-eeuwse schoolmeester Johan Kieviet verschijnt deze week een biografie, geschreven door zijn achterkleinzoon Ton van der Lee. Het boek is genaamd Kieviet – Biografie van de schrijver van Dik Trom. De auteur is te gast.

Wim Daniëls over zijn boek 'Het dorp'

We kennen het dorp als symbool van waarachtig plattelandsleven uit het befaamde liedje van Wim Sonneveld. Maar dat dorp waar altijd alles hetzelfde moest blijven, bestaat dat nog en heeft het eigenlijk ooit wel bestaan?

Schrijver Wim Daniëls ging ernaar op zoek en boog zich over klassieke dorpsfiguren als de smid, de boer en de kleine kruidenier. Maar hij keek ook naar de veranderingen in de dorpsgemeenschappen. Het dorp is niet dood, het leeft, concludeert Daniëls in zijn boek Het dorp – Een geschiedenis.

Column van Nelleke Noordervliet

De column is deze week van Nelleke Noordervliet

Arno Kantelberg over de stropdas

Vraag een willekeurige Napolitaan wie de koning van de stropdas is en hij wijst je zonder twijfel richting het piepkleine winkeltje met de notenhouten vensters van Maurizio Marinella. Dit is één van de bekendste kleermakers ter wereld wiens familie al 105 jaar dassen maakt en die door iedereen ‘il re delle cravatte’ wordt genoemd – de koning van de stropdas. Maar het gaat niet goed met de stropdas en dus ook niet met het imperium van de onvervalste stropdassenkoning. Steeds minder mannen dragen de das.

Maar waarom werpen steeds meer heren de das af alsof het een knellend juk is, en hoe begon het enige mannelijke sierkledingstuk eigenlijk aan zijn opmars in de geschiedenis? Journalist en modekenner Arno Kantelberg is te gast.

Viering Captain Cook 250 jaar

Deze maand is het 250 jaar geleden dat Captain Cook voet aan wal zette op een eiland voor Nieuw Zeeland. De reis van Cook, de ‘ontdekker’ van Nieuw Zeeland en Australië, wordt bij de herdenking dik overgedaan met een replica van zijn schip, dat zowel Nieuw Zeeland als Australië aandoet in dit herdenkingsjaar. Maar in verscheidene dorpen met veel oorspronkelijke Maori-bewoners is de ‘Endeavour’ niet welkom. De viering vertelt opnieuw de koloniale mythe, is het bezwaar. Wonu Veys, curator bij Nationaal Museum Wereldculturen, is te gast.

Muziek van Aafke Romeijn

Alleskunner Aafke Romeijn zingt, schrijft, twittert en blogt over politiek, feminisme, haar kat Henk en pulp-tv. Onlangs kwam haar debuutroman M uit en daarbij maakte ze een gelijknamig album. Dit najaar toert ze langs Nederlandse popzalen. In Enkhuizen geeft ze ons een voorproefje van haar werk en tour.

Een eeuw Opiumwet

Deze week, 4 oktober, is het precies honderd jaar geleden dat in Nederland de Opiumwet werd getekend. De wet stelde het gebruik en de handel van heroïne strafbaar, en beperkte de handel in morfine en opium. Nederland had tot die tijd in de wereld de naam van opiumland, net als het nu de naam heeft de MDMA -leverancier van de aardbol te zijn.

Wat leert de geschiedenis van de Opiumwet ons over het Nederlandse drugsbeleid? Historica en kenner van het vaderlandse drugsbeleid, Gemma Blok, komt de vraag beantwoorden.

OVT tijdens de Maand van de Geschiedenis

Meer informatie over de activiteiten van OVT tijdens de Maand van de Geschiedenis vindt u hier

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.