De propagandafilms van Shell

OVT 24 november 2019

Shell's nieuwste online videoserie 'The Great Travel Hack' past in een lange traditie: al sinds 1924 produceert Shell films die de eigen reputatie als maatschappelijk verantwoord bedrijf proberen te bevestigen. Te gast zijn Laurie van der Burg, onderzoeker bij Milieudefensie en filmhistoricus Hans Schoots.

Verder in OVT: de Suriname Monologen, de column van Micha Wertheim, Carolina Lenarduzzi over haar boek 'Katholiek in de republiek', koekoekskinderen, historische boeken met Wim Berkelaar, Leo van Bergen over zijn boek 'Pro Patria et Patienti', en in Het Spoor Terug: Ruimtevragen.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De Suriname Monologen

Drie voormalig Surinaamse politici kijken vanuit de hemel terug op Suriname na de onafhankelijkheid: Jagernath Lachmon, Henck Arron en Johan Adolf Pengel. Alledrie leverden ze een bijdrage aan het publieke debat. Allen hebben een eigen idee over Suriname als zelfstandige vrije staat.

Deze drie, gespeeld door Prem Radhakishun, Ruurt de Maesschalck en Roy Ristie, hebben een hoofdrol in de nieuwste aflevering van de Suriname Monologen die aanstaande maandag te zien is in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Te gast zijn regisseur John Leerdam en acteur Roy Ristie.

Koekoekskinderen

Deze week werd bekend dat 1 op de 10 Nederlanders DNA van de 'melkboer' bij zich draagt. Veel afstammelingen van zogenoemde 'koekoekskinderen' -kinderen die niet van de vader des huize zijn- dus. 

Evolutionair geneticus Maarten Larmuseau van de KU Leuven onderzocht deze kwestie. Samen met zijn team kwam hij erachter dat koekoekskinderen aan het einde van de 19e eeuw doorgaans niet het product waren van luxe-activiteiten van de betere standen, maar juist meer voorkwamen bij arme stedelingen. Larmuseau is te gast.

 

Carolina Lenarduzzi over haar boek 'Katholiek in de republiek'

Katholieken hadden in ons land eeuwenlang een positie die lijkt op die van de grootste religieuze minderheid van nu, de moslims. Dat lag aan de roomsen zelf doordat ze de paus en pastoor dikwijls boven het vaderland stelden. Maar dat lag ook aan de rest van de samenleving die de roomsen vooral zagen als ‘bijwoners’.

De achterstelling van de papen en papenvrees begon tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Carolina Lenarduzzi schreef erover Katholiek in de republiek. De historica is te gast.

Column van Micha Wertheim

De column is deze week van Micha Wertheim.

Leo van Bergen over zijn boek 'Pro Patria et Patienti'

Een nieuwe heup of een nieuwe neus, vaak werden ze ontwikkeld in oorlogstijd voor soldaten die een ledemaat of lichaamsdeel waren kwijtgeraakt. Medische zorg en oorlog, of de voorbereiding daarop, gingen vaak hand in hand. In Pro Patria et Patienti beschrijft Leo van Bergen de ontwikkeling van de Nederlandse militaire geneeskunde gedurende anderhalve eeuw: vanaf de Napoleontische tijd, via de Eerste en Tweede Wereldoorlog tot de daaropvolgende dekolonisatieoorlog.

De schrijver en historicus komt vertellen over de artsen, verplegers en de soldaten.

Historische boeken met Wim Berkelaar

Onze recensent Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal: De rode bovenmeester. De humanistische pedagoog en sociaaldemocratische politicus A.H. Gerhard, 1858-1948 door  Sjoerd Karsten; Wim Kok, een leven op eigen kracht: Voor zijn mensen. 1938 - 1994 door Marnix Krop; Fiasco van goede bedoelingen. Nederlandse en de Indonesische onafhankelijkheid door John Jansen van Galen; en De vergeten gesprekken met Hitler door Eric Branca.

De propagandafilms van Shell

Het kan u bijna niet zijn ontgaan. Overal wordt reclame gemaakt voor Shells online videoserie The Great Travel Hack: een serie video’s waarin twee teams van Londen naar Istanbul moeten reizen met zo min mogelijk CO2-uitstoot. De serie past in een lange cineastische traditie van de oliegigant: al in 1924 maakte de Bataafsche Petroleum Film een film over de positieve invloed van Shell in Nederlands-Indië. In de decennia daarna produceerde Shell een groot aantal films die de reputatie van Shell als maatschappelijk verantwoord bedrijf dienden te bevestigen. Dit is een doelstelling die met de komst van het klimaatprobleem een steeds grotere opgave bleek. The Great Travel Hack past in een lange traditie. 

Te gast zijn Laurie van der Burg, onderzoeker bij Milieudefensie en filmhistoricus Hans Schoots.

Het Spoor Terug: Ruimtevragen

Deze week is het de week van de podcast op Radio 1. OVT nodigde podcastmaker Hens Zimmerman uit om een extra lange historische aflevering te maken van zijn podcast Zimmerman in Space. Samen met dochter Gloria dook Hens in de geschiedenis van de ruimtevaart en maakte de documentaire Ruimtevragen.

Benieuwd geraakt naar meer Zimmerman in Space? Zijn podcast wordt uitgezonden in het nachtprogramma Focus op Radio 1 en is hier als podcast terug te luisteren.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.