Habsburgse centenbak

OVT 8 december 2019

De Habsburgerkin is berucht in de geschiedenis. De oorzaak van deze familiekwaal zou inteelt zijn, zegt nieuw onderzoek van de universiteit van Santiago de Compostella. Over de kin en het onderzoek praten we met Sanne Frequin.

Verder in OVT: Lotte Jensen en Beatrice de Graaf over het verlangen naar geborgenheid, de eerste moslim in New York was een Nederlander, en in Het Spoor Terug: de jongens van Soekaboemi.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

70 jaar NAVO

Deze week vierde de NAVO het zeventigjarig bestaan met een top in Londen. Toch is het feestje bij voorbaat al een beetje bedorven. President Trump was al erg kritisch over de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, en president Macron noemde nog niet zo lang geleden het westerse militaire bondgenootschap ‘hersendood’.

Wat is de toekomst van de NAVO, en wat leert het verleden over zijn zwakte en kracht? Bram Boxhoorn, directeur van de Atlantische commissie en historicus, is te gast. 

Habsburgse centenbak

De Habsburgerkin, die is berucht in de geschiedenis. Karel V, Philips II en vooral Karel II waren in het bezit van zo’n centenbak. De oorzaak ervan zou liggen in de omgangsvormen binnen de Habsburgse familie. Inteelt zou er veelvuldig zijn voorgekomen. Dat zou nieuw onderzoek van de universiteit van Santiago de Compostella bewijzen.

Historica en middeleeuwenkenner Sanne Frequin houdt de Habsburgse kaak en het nieuwe onderzoek tegen het licht.

Column van Nazmiye Oral

De column is deze week van Nazmiye Oral.

De Jan Terlouw-lezing van Beatrice de Graaf en Lotte Jensen

Volgende week donderdag 12 december wordt voor de derde keer de Jan Terlouw-lezing gehouden. Een lezing die zich buigt over de vraag waarom het ‘touwtje’ van Terlouw niet meer uit de brievenbus hangt en uit de Nederlandse samenleving is verdwenen.

Dit jaar spreken daar historica Beatrice de Graaf en historisch letterkundige Lotte Jensen. In hun lezingen buigen zich over het verlangen naar geborgenheid. De Graaf bespreekt de behoefte aan veiligheid die door de dreiging van het terrorisme ontstaat, Jensen zal het hebben over onze eeuwige angst voor het water. Jensen en De Graaf zijn te gast.

De eerste moslim in New York was een Nederlander

De eerste moslim in New York was een Nederlander en hij was ook nog eens de eerste inwoner van Brooklyn. Hij heette Anton Janszoon van Salee en was zoon van een Nederlandse kaapvaarder en Moorse moeder. Hij werd ook wel Anthony de Turk genomd, en staat niet bekend als een prettig mannetje. Daarover schrijft de New York Times deze week. 

Nancy Jouwe, co-auteur van Geschiedenissen van Nederlands New York, is te gast. 

De pest met Joren Vermeersch

Het was de straf van God die de hoogmoed en de zondigheid van de stervelingen weer eens zat was. Zo verkondigden geleerde theologen en zo geloofden gewone gelovigen in de veertiende eeuw. De pest bracht overal dood en verderf en zaaide overal paniek.

Ook in onze contreien. Aan de hand van nieuwe archiefbronnen ontkracht historicus Joren Vermeersch in 1349. Hoe de Zwarte Dood Vlaanderen en Europa veranderde de mythe dat Vlaanderen minder getroffen zou zijn dan andere streken. De auteur is te gast.

Het Spoor Terug: De jongens van Soekaboemi deel 1

Drie oude mannen, alledrie dik in de negentig. Alledrie met een Nederlandse vader en een Indische moeder, en alledrie opgegroeid in een opvoedingsgesticht op West-Java. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verlaten de jongens het gesticht. De een gaat bij het KNIL, de ander bij de Marine, en de derde is nog te jong om het leger in te gaan.

Documentairemaker Gerard Leenders volgde met deze mannen op leeftijd het spoor terug en maakte de documentaire ‘De jongens van Soekaboemi’. In deze uitzending hoort u het eerste deel.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.