OVT live vanaf Winternachten

OVT 19 januari 2020

OVT zendt deze week uit vanaf het literatuurfestival Winternachten in Den Haag. Het thema van deze feestelijke 25e editie: de dekolonisatie van de geest. In de uitzending gasten uit de wereld van de literatuur en livemuziek.

Verder in OVT: 'Oeroeg' nu, mensenrechtenadvocate Liesbeth Zegveld, muziek van Robin Block, twee vrouwen in voormalig Nederlands-Indië, historische boeken met Wim Berkelaar, en de Constantijn Huygens-prijswinnaar Stefan Hertmans.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Maarten van der Graaff over de commune Nederland

Wat is Nederland? Zo vraagt dichter en schrijver Maarten van der Graaff zich af in zijn nieuwe dichtbundel Nederland in Stukken. Hij vond een voorlopig antwoord in een doos oude pamfletten, studies en tijdschriften uit de inmiddels verdwenen, ooit fameuze Utrechtse boekhandel ‘De Rooie Rat’. Geïnspireerd door de taal van de jaren zeventig, tachtig en negentig sloeg hij aan het dichten over ons vaderland. Nederland zo blijkt, was, behalve van alles en nog wat, ook een soort commune. De auteur vertelt.

Historische mensenrechtenadvocate Liesbeth Zegveld

Ze is de advocaat van slachtoffers van de geschiedenis: Liesbeth Zegveld. Ze kwam op voor de geschonden rechten van de negen weduwen van het bloedbad van Rawagede en voor Bosnische families uit Srebrenica. Ook maakte ze bijvoorbeeld werk van de rechten van een gastarbeider die als slaaf hielp aan de bouw van een voetbalstadion in Qatar.

Maar wat bezielt de historische mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld? Een gesprek over de advocaat als hersteller van de geschiedenis.

De column van Nelleke Noordervliet

De column is deze week  van Nelleke Noordervliet.

'Oeroeg' met Ellen Deckwitz en Clarice Gargard

In 1948, middenin de zogeheten politionele acties, verscheen Oeroeg. De novelle van Hella Haasse was het Boekenweekgeschenk van dat jaar. Het boekje moest wellicht laten zien dat Nederland op haar manier ook van ‘Ons Indië’ hield.

Maar wat voor beeld van ‘de inlander’ komt er voort uit Oeroeg? Een beeld van een zielige Javaan of van een serieus te nemen sterveling elders op aarde? En hoe kijken we nu, anno 2020, naar het boek?

Te gast zijn dichter en schrijver Ellen Deckwitz en schrijver Clarice Gargard.

Brieven van Ellen Deckwitz en Reggie Baay

Schrijvers Ellen Deckwitz en Reggie Baay schreven op verzoek van Winternachten brieven en lezen er uit voor.

Twee bijzondere vrouwen in voormalig Nederlands-Indië

De ene vrouw werkte zich in het zeventiende-eeuwse Indië op tot rijke dame; de andere negentiende-eeuwse vrouw weet het als huishoudster te brengen tot de minnares van een officier. De ene is Nederlandse en maakt carrière en de ander is Javaanse en valt uiteindelijk terug in haar arme stand.

Hun verhalen zijn opgetekend in De mannen van Maria van Anneloes Timmerije en in Lichter dan ik van Dido Michielsen. De auteurs zijn te gast.

Muziek van Robin Block

De singer-songwriter Robin Block verzorgt deze uitzending de muziek. Als kleinkind van een ‘Indo’ echtpaar houdt Indonesië hem bezig in zijn werk als schrijver en als muzikant.

Historische boeken met Wim Berkelaar

Onze recensent Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal: Barracoon. Oluale Kossola, overlevende van het laatste slavenschip door Zora Neale Hurston; Geschreven geschiedenis. Brieven die de wereld hebben veranderd door Simon Sebag Montefiore; De hersenverzamelaar. Het veelbewogen leven van Franz Joseph Gall (1758-1828) door Theo Mulder; en Alfred Mozer. Duitser – Nederlander – Europeaan (1905-1979) van Paul Weller.

Constantijn Huygens-prijs voor Stefan Hertmans

De Vlaamse schrijver Stefan Hertmans brak voor het grote publiek door met zijn roman Oorlog en terpentijn. Het verhaal over zijn grootvader, een gedecoreerde oorlogsheld uit de Eerste Wereldoorlog, bleek een enorme bestseller. Deze week krijgt Hertmans de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre.

De auteur komt vertellen over zijn werk.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.