50 jaar tattoocultuur met Henri Beunders en Henk Schiffmacher

OVT 26 januari 2020

Met verbazing keek historicus Henri Beunders naar de razendsnelle opkomst van de tattoo. Toen hij het ook in zijn eigen omgeving steeds meer zag verschijnen besloot hij op zoek te gaan naar de verhalen achter die tattoos. Dat resulteerde in het boek 'Optocht der tattoos'. Beunders is te gast samen met tattoo-koning Henk Schiffmacher.

Verder in OVT: seks in de middeleeuwen met Herman Pleij, de oudste toko van Amsterdam, Arnon Grunberg over zijn boek 'Bij ons in Auschwitz', de column van Micha Wertheim, de podcast 'Verstilde verhalen', en in Het Spoor Terug: Mijn naam is Selma, deel 3.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Seks in de middeleeuwen met Herman Pleij

Als wij denken aan de seksuele bevrijding, denken we aan de jaren zestig. Dat 500 jaar eerder, in Vlaamse steden als Brugge, Gent en Antwerpen een ware seksuele revolutie plaats vond, blijkt uit het nieuwe boek Oefeningen in genot van Herman Pleij. Die revolutie ging gepaard met schunnige taal, met opmerkingen over de vrouw à la Trump en breidde zich als een moddervlek uit over de Lage Landen.

Herman Pleij komt vertellen over de pikante late Middeleeuwen.

 

De oudste toko van Amsterdam

Karina Meeuwse vertelt in Lang leven het fascinerende familieverhaal achter de grootste Chinese winkel van West-Europa, Toko Dun Yong, en vertelt daarbij ook de roerige geschiedenis van Chinese immigranten in Nederland.

Karina Meeuwse is te gast.

Arnon Grunberg over zijn boek 'Bij ons in Auschwitz'

27 januari 1945 werd Auschwitz bevrijd. Minstens 1,1 miljoen mensen, voornamelijk Joden, werden in het concentratie- en vernietigingskamp vermoord. Auschwitz groeide de afgelopen decennia uit tot hét symbool van de holocaust, een zinnebeeld van het kwaad. Onbeschrijflijk, onvoorstelbaar, onzegbaar, zo vonden velen. En toch schreven vele slachtoffers van de terreur in Auschwitz hun ervaringen op in indringende getuigenissen. Arnon Grunberg bracht in de bundel Bij ons in Auschwitz hun verhalen bijeen, en voorzag ze van een voorwoord.

Arnon Grunberg is te gast.

De column van Micha Wertheim

De column is deze week van Micha Wertheim.

De podcast 'Verstilde verhalen'

Deze week startte een nieuwe podcastserie over onbekende oorlogsmonumenten: de steen, glasplaat of gedenktegel waar we langslopen zonder er aandacht aan te schenken. In Verstilde verhalen wordt de geschiedenis achter twaalf van deze monumenten uit de doeken gedaan.

Maker Marsha Walraven is te gast.

50 jaar tattoocultuur met Henri Beunders en Henk Schiffmacher

Met verbazing keek historicus Henri Beunders naar de razendsnelle opkomst van de tattoo. Toen hij het ook in zijn eigen omgeving steeds meer zag verschijnen besloot hij op zoek te gaan naar de verhalen achter die tattoos. Dat resulteerde in het boek Optocht der tattoos. Jacht op een betekenisvol bestaan.

Henri Beunders is te gast samen met tattoo-koning Henk Schiffmacher.

Het Spoor Terug: Mijn naam is Selma, deel 3

Selma van de Perre werd in 1922 in Amsterdam geboren uit volledig geassimileerde joodse ouders Barend Velleman en Fem Spier. Nu, op haar 97e, kijkt ze in haar autobiografie terug op haar leven.

Haar boek vertelt het verhaal hoe het leven in alle onschuld begon, en hoe de geschiedenis haar al gauw op een genadeloze manier duidelijk maakte dat haar joodse afkomst en identiteit haar levensloop zou bepalen. Nadat haar vader was weggevoerd, hielp ze haar zusje en moeder onderduiken, nam ze een valse identiteit aan en ging in het verzet. In 1944 werd ze gearresteerd, maar omdat haar valse identiteit stand hield, belandde ze niet in Auschwitz, maar in Ravensbrück, het vrouwenkamp dat ze wist te overleven.

In het driedelige Spoor Mijn Naam is Selma, vertelt ze hoe de wereld eruit zag toen haar leven begon, hoe langzaam duidelijk werd dat de geschiedenis het roer van haar wilde overnemen, hoe ze besloot zich daartegen te verzetten, en hoe ze de gevolgen van dat moedige besluit door toeval, geluk, monterheid en moed wist te overleven. Een documentaire van Mathijs Deen.

Dit is het derde deel van het drieluik. Luister deel 1 hier en deel 2 hier terug.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.