De verfilming van Little Women

OVT 9 februari 2020

Het in Amerika legendarische kinderboek Little Women is voor de zoveelste keer verfilmd, en maakt zondag kans op 6 Oscars. Amerikaniste Markha Valenta is te gast en vertelt over het verhaal van vier zussen in Massachusetts ten tijde van de burgeroorlog.

Verder in OVT: de Hongaarse kindertreinen, een grafprijs, terreurbestrijding rond 1900, de geschiedenis van het 'humaan' slachten, kabinetscrisis in Thüringen, een vrouwenkoppel opent het Weense Opernball, de column van John Jansen van Galen, en in Het Spoor Terug: Zeven Dolle Mina's, deel 2.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De Hongaarse kindertreinen

De Eerste Wereldoorlog en de daarop volgende revoluties hadden Hongarije uitgeput. Tussen 1920 en 1930 werden daarom ruim 60.000 kinderen voor enkele maanden naar het buitenland gebracht om bij te komen. 100 jaar geleden, op 8 februari 1920, vertrok de eerste 'kindertrein' vanuit Boedapest naar Nederland.

Deze week verschijnt daarom de bundel De Hongaarse kindertreinen. Een levende brug tussen Hongarije, Nederland en België na de Eerste Wereldoorlog. Een van de redacteurs, Orsolya Réthelyi, is te gast. 

De beste begraafplaats met funerair expert Babs Bakels

Dit weekend wordt De Gouden Terebinth uitgereikt, een tweejaarlijkse prijs ter stimulering van het behoud van funerair erfgoed. De drie genomineerden zijn: Stichting Oude Kerkhof Roermond, Stichting tot Behoud van de Drentse Graftrommels in Veenhuizen en Stichting Sovjet Ereveld in Leusden.

Funerair kenner Babs Bakels maakt bekend wie de winnaar is en waarom begraafplaatsen en grafmonumenten juist nu veel aandacht verdienen. 

Jacco Pekelder over de kabinetscrisis in Thüringen

Het is de nachtmerrie van Duitsland: dat extreemrechts er de lakens uitdeelt. Precies dat gebeurde deze week in de deelstaat Thüringen. Daar kwam de nieuwe minister-president aan de macht dankzij de rechts radicale Alternative fur Deutschland, AfD, maar één dag later moest hij alweer aftreden. De democratie is verraden, stond er op spandoeken te lezen. Er brak meteen paniek uit, want de AfD moet buiten de deur gehouden worden, vindt de politiek.
 

Historicus en Duitslandkenner Jacco Pekelder is te gast.

Dirk-Jan Verdonk over humaan slachten

Deze week kwamen er weer akelige beelden vrij van de praktijken in slachthuizen. Deze keer bleek dat dierenartsen, die juist ter plekke zijn om een goede behandeling te garanderen, ook meededen met de mishandeling van de dieren. Maar kan humaan slachten wel? En hoe lang staat dat al op de agenda van de overheid en de maatschappij?
 

Over deze vraag gaan we in gesprek met cultuurwetenschapper Dirk-Jan Verdonk. Hij schreef het boek Dierloos, over de geschiedenis van het vegetarisme.

Een vrouwenkoppel opent het Weense Opernball

Het is absoluut een primeur: aanstaande 20 februari openen twee Duitse studentes het prestigieuze Opernball in Wenen. Zelf zeggen ze in het Duitse weekblad Der Spiegel dat het ‘geen genderstatement’ is, maar toch is het een breuk met het verleden: sinds het eerste Opernball in 1815 het altijd aangevangen door een walsende man en vrouw.

Historica Anna Tijsseling is te gast.

De column van John Jansen van Galen

De column is deze week van John Jansen van Galen. 

Markha Valenta over Little Women

Het is al de zoveelste verfilming van een in Amerika legendarisch kinderboek: Little Women van Louisa May Alcott. Toch wist regisseur Greta Gerwig een moderne en actuele film te maken over de beleveniswereld van vier zussen in Massachusetts ten tijde van de burgeroorlog. De film is sinds deze week in Nederland te zien, en maakt zondagavond kans op maar liefst 6 Oscars, waaronder die voor beste film.

Amerikanist Markha Valenta is te gast.

Het Spoor Terug: Zeven Dolle Mina's, deel 2

Afgelopen 24 januari was het 50 jaar geleden dat de Dolle Mina’s de voorpagina’s haalden van alle kranten. In binnen én buitenland was ruim aandacht voor de ludieke acties waarmee ze gelijke rechten eisten voor mannen en vrouwen.

Tien jaar geleden sprak Michal Citroen met zeven Dolle Mina’s van het eerste uur over de acties, hun eigen leefwereld en hoe Dolle Mina die veranderde. Aankomende zondag hoort u het tweede deel van het tweeluik: Zeven Dolle Mina’s.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.