'Liefdesmagie' in de middeleeuwen

OVT 16 februari 2020

In de middeleeuwen was het aan de orde van de dag: lustopwekkende middelen, liefdesdrankjes en magische brouwsels om je geliefde voor je te winnen. Het lijkt onschuldig, maar zijn dit niet gewoon middeleeuwse #MeToo praktijken? Middeleeuwenhistorica Marlisa den Hartog doet onderzoek naar seksueel gedrag in de middeleeuwen en is te gast.

Verder in OVT: het verhaal achter Roger Stone, Wouter Klem over terreurbestrijding toen en nu, historisch onderzoek naar slavernijverleden Amsterdam, Rodaan Al Galidi over zijn boek 'Holland', historische boeken met Wim Berkelaar, en in het Spoor Terug: Ischa Solo.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Het verhaal achter Roger Stone

Rond Trump is er altijd gedonder, en deze week betreft het Roger Stone, zijn voormalig communicatieadviseur. Stone zou zich schuldig hebben gemaakt aan belemmering van de rechtsgang. Trump twitterde in ieder geval dat de geëiste straf van zeven tot negen jaar voor zijn voormalige buikspreker ‘heel verschrikkelijk en oneerlijk’ was. Maar wat is het verhaal achter Stones escapades, en wie is eigenlijk de man die het als adviseur op zijn geweten heeft dat Trump de politiek in ging?

Albertine Bloemendal, amerikanist aan de Radboud Universiteit Nijmegen is te gast 

Wouter Klem over terreurbestrijding toen en nu

De wereld wordt regelmatig geschokt door terreuraanslagen, maar ruim honderd jaar geleden waren bom- en moordaanslagen op hoogwaardigheidsbekleders aan de orde van de dag. Dit kwam toen van links-anarchistische zijde. Valt er iets te leren van de internationale terreurbestrijding die toen op gang kwam en hoe ging die bestrijding eigenlijk?

Historicus Wouter Klem schreef het proefschrift Founded on Fear. Transnational police cooperation against the anarchist conspiracy. De auteur komt praten over het theater van de terreur en de bestrijding ervan vroeger en nu.

Historisch onderzoek naar slavernijverleden Amsterdam

In Amsterdam ging afgelopen week een onderzoek van start naar de rol van de stad in de internationale slavenhandel, in opdracht van de gemeenteraad. Op basis van het onderzoek zal de raad beslissen of - en waarvoor precies -  de Amsterdamse gemeente excuses zal aanbieden. Een aantal politieke partijen zijn niettemin tegen het historisch onderzoek. De FvD diende een motie in om de onderzoekscommissie te laten opheffen, en VVD-raadsfractievoorzitter Marianne Poot meende dat de deelname van onderzoeker Gloria Wekker heroverwogen moest worden, omdat zij in  'premature uitspraken” had gezegd dat Amsterdam 'allang kan weten waarvoor er excuses aangeboden moeten worden'.

Wij vroegen historica Anna Tijsseling, die zich op de sociale media al over deze kwestie uitspraak, om commentaar.

'Liefdesmagie' in de Middeleeuwen

Het is de nachtmerrie van elke jonge vrouw op een feest of in de kroeg: dat er drugs in haar drankje wordt gedaan. Maar het toedienen van lustopwekkende middelen, liefdesdrankjes en magische brouwseltjes gebeurde reeds in de middeleeuwen. Tristan veroverde Isolde met behulp ervan. Romantischer kon het niet, geloofden wij heel lang. Maar hoe werkten deze drankjes, en was het eigenlijk niet gewoon misbruik?

Middeleeuwenhistorica Marlisa den Hartog schreef een blog over het middeleeuwse seksdrugs-gebruik en is te gast.

Historische boeken met Wim Berkelaar

Historicus Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal: Het groot Stakers Boek door Sjaak van der Velden; De predikant en de Boeddha. Beschouwingen bij de heruitgave van Joost Halbertsma’s ‘Het buddhisme en zijn stichter’ uit 1843 door Barend ter Haar; de Bijbel. Het boek, de verhalen, en hun geschiedenis door John Barton; en D.F. Malan. Profeet van de apartheid door Lindie Koorts.

Rodaan Al Galidi over zijn boek 'Holland'

Het is een verbazingwekkende en openbarende reis door het diepe hart van Nederland, aldus Rodaan Al Galidi over zijn nieuwste boek Holland. De hoofdfiguur komt na negen jaar in een azc zomaar tussen 'echte' Nederlanders terecht. De schrijver kroop in hun hoofden en geest en maakte van Holland de hoofdpersoon in zijn gelijknamige roman.

Rodaan Al Galidi is te gast.

Het Spoor Terug: Ischa Solo

De deze week 25-jaar geleden overleden Ischa Meijer was journalist, maar wilde entertainer zijn. Hij profileerde zich dan ook als acteur onder de naam Izzy M. Tom Rooduijn gingen de gangen na van de toneelspeler en zelfbenoemd cabaretier Ischa Meijer en maakte er de documentaire Ischa solo over.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.