Operatie Onthechting - deel 2

OVT 10 mei 2020

In Het Spoor Terug deze week het tweede deel van Operatie Onthechting: Marianne Ingleby probeert dichter bij de oorlogservaring van haar opa te komen via gesprekken met stokoude veteranen die de slag op Iwo Jima meemaakten.

Verder in OVT: de geschiedenis van het basisinkomen, Conny Braam over haar nieuwe boek 'Wij zijn de wrekers over dit alles', taalhistoricus Ewoud Sanders over de achtergrond van de term 'wegkijken' en de column is van John Jansen van Galen.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De achtergrond van de term 'wegkijken'

'Niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen'. Het waren opvallende woorden van Willem Alexander die ook nog opperde dat zijn grootmoeder, 'toch standvastig en fel in haar verzet'  meer van zich had kunnen laten horen als het ging om de bescherming van de joden in de Tweede Wereldoorlog. Zijn toespraak afgelopen 4 mei bij de vijf-en-zeventigjarige herdenking van de bevrijding stond in het teken van ons 'wegkijken' destijds.

Maar sinds wanneer is die neutrale term een moreel geladen begrip met betrekking tot de oorlog? Taalhistoricus Ewoud Sanders zocht het uit en komt erover vertellen.

Dolf Broekhuizen over openluchtscholen

Aanstaande maandag gaan de scholen weer open. Het zal ongetwijfeld veel gezag vergen om de kinderen de anderhalve meter-regel in acht te laten nemen. Een dikke negentig jaar geleden zou dat op een aantal scholen wellicht iets makkelijker zijn geweest. Nederland telde toen namelijk een behoorlijk aantal zogeheten Openluchtscholen. Kinderen kregen er zoveel mogelijk les in de open lucht en zaten als het even kon met ijsmuts op in de buitenlucht sommen en dictees te maken. Wat was de gedachte achter de openluchtschool en zou de openluchtschool ons nu uit de brand kunnen helpen?

Dolf Broekhuizen, architectuurhistoricus en schrijver van het boek Openluchtscholen in Nederland, onderwijs en gezondheidszorg 1905-2005 is te gast.

De column van John Jansen van Galen

De column is deze week van John Jansen van Galen. 

Conny Braam over haar nieuwe boek 'Wij zijn de wrekers over dit alles'

Ook Zuid-Afrikanen vochten in de Tweede Wereldoorlog voor de vrijheid van Europa en werden krijgsgevangen gemaakt. En ondanks de beloften van Churchill dat meevechten stemrecht zou opleveren, betekende het einde van deze oorlog voor Zuid-Afrikanen het begin van apartheid.

Anti-apartheidsactivist en journalist Conny Braam schreef Wij zijn de wrekers over dit alles over de reis die het Zuid-Afrikaanse regiment in de Tweede Wereldoorlog maakte door Noord-Afrika en Europa. De auteur is te gast.

De geschiedenis van het basisinkomen

Gaat de coronacrisis onze samenleving drastisch veranderen? Dat is de vraag die overal naar voren komt. Een toverwoord dat daarbij vaak valt is het basisinkomen. Een inkomen voor alle Nederlanders zonder voorwaarden. Dit zou ons moeten helpen in tijden van crisis. Het idee achter het basisinkomen lijkt radicaal, maar hoe radicaal is het eigenlijk? 

We duiken met historicus Anton Jäger in de geschiedenis van de gedachte achter het basisinkomen.

Bart Funnekotter over '8 dagen in mei' van Volker Ullrich

Vorige week kwam het boek ‘Acht dagen in mei’ uit, geschreven door de Duitse journalist en Hitler-biograaf Volker Ullrich, over de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. De eerste acht dagen van mei waren dat – deze week dus precies 75 jaar geleden. En die laatste oorlogsdagen, waren ook de eerste dagen na de zelfmoord van Hitler, met als de nieuwe leider: generaal Dönitz.

Onze recensent Bart Funnekotter las het boek en is te gast.

Het Spoor Terug: Operatie Onthechting - deel 2

In 2012 erft de Amsterdamse fotograaf Marianne Ingleby het archief van haar Amerikaanse opa Bruce Elkus. Als fotograaf in dienst van het Amerikaanse leger legde hij in 1945 het staartje van de Tweede Wereldoorlog vast op het Japanse eiland Iwo Jima. De rauwe en heftige foto's geven een heel ander beeld van de oorlogsstrijd dan de wereldberoemde heroïsche foto Raising the Flag on Iwo Jima. In deel 2 probeert Marianne dichter bij de oorlogservaring van haar opa te komen via gesprekken met stokoude veteranen die de slag op Iwo Jima meemaakten.

Operatie Onthechting is een coproductie van VPRO & Prospektor, gemaakt door Laura Stek i.s.m Marianne Ingleby. Creatief producent: Eefje Blankevoort, projectleiding: Laura Verduijn, eindmix: Arno Peeters, stemacteurs: Maarten Heijmans en Dafne Holtland. Mede mogelijk gemaakt door het NPO-fonds.

Beide delen terugluisteren en kijken? Dat kan hier.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.