OVT

OVT 16 juli 2017

Met deze week de slag bij Passendale, Plato's Republiek, de vakantieman naar een Bijna Dood-Ervaring Festival in Spanje, het verhaal achter de A2 en de tweede aflevering van Beeldenstormen.

Abonneer je op de podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

 

Slag bij Passendale

Honderd jaar geleden werd de derde slag om Ieper uitgevochten, een enorme veldslag die bekend is geworden als de Slag om Passendale. In juli 1917 wilde de Britse veldmaarschalk sir Douglas Haig in deze slag de Duitsers verslaan. Het liep voor zijn manschappen catastrofaal af, maar - zo blijkt nu - dat had niet gehoeven.

Militair historicus Wim Klinkert is te gast en geeft tekst en uitleg.

Utopia afl.2 - Plato's Republiek

Een land waarin de filosoof koning is. Zo zag filosoof Plato de ideale staat voor zich. In Plato´s Republiek filosofeert Socrates honderden pagina’s lang over taakverdeling, opvoeding, onderwijs en propaganda in de ideale staat, en daarmee vormt dit boek, uit 381 voor Christus, de eerste utopie uit de westerse traditie. Lees hier het VPRO Gids-artikel over Plato's Republiek.

Te gast zijn, naast onze huisfilosoof Maarten Doorman, classici Gerard Boter en Marije Martijn.

Vakantieman heeft bijna-doodervaring

Onze rubriek ‘De vakantieman’ is weer terug. Iedere week vragen we een expert met historische kennis om een bijzondere, onbekende en exotische vakantietip te geven. Met vandaag een wel heel apart vakantie-uitstapje: een bijna-doodervaringsfestival in Spanje.

Funerair deskundige Babs Bakels is te gast. Ze was tot voorkort conservator van uitvaartmuseum Tot Zover.

Ongesigneerd: de A2

De verkeersader van Amsterdam naar Maastricht is onlangs weer verbreed. Maar er wordt niet alleen nagedacht over de technische aanleg van de weg, er zijn ook mensen die zich bekommeren om de esthetiek van de snelweg. En zo is dat altijd al geweest.

In de OVT zomerweken: acht afleveringen van de serie Ongesigneerd, een podcast over alledaags design. Radiomakers Tjitske Mussche en Laura Stek verdiepten zich in het ontwerp van de wereld om ons heen en vonden interessante verhalen, die stuk voor stuk iets zeggen over het veranderende Nederland.

Voor meer informatie, ga naar: vpro.nl/ongesigneerd. Of abonneer u op de podcast in i-Tunes: Ongesigneerd.

Het Spoor Terug: beeldenstormen afl. 2

Deze zomer zenden wij een serie uit van onze Belgische collega’s van Radio Klara. Vandaag het tweede deel van de reeks programma’s gemaakt door Sara Debroey over Beeldenstormen. In de 16de eeuw voerden katholieken en protestanten niet alleen felle discussies over het gebruik van beelden in de kerk. Met de beeldenstorm van 1566 keerden de protestanten zich ook met geweld tegen de beelden in de kerken en kloosters. En we horen hoe de Habsburgers reageren op deze voor hun onbegrijpelijke explosie van bruutheid.