OVT

OVT 29 oktober 2017

OVT is deze week voor het laatst op tournee in het kader van de Maand van de Geschiedenis en zendt uit vanuit De Rode Hoed in Amsterdam. Met in het eerste uur de minnares van tsaar Nicolas II, Robots en mensen, de Column van Alexander Münninghoff en de boekenrubriek van Wim Berkelaar. En in het tweede uur interviews met de genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2017 en de bekendmaking van de winnaar. Tijdens de uitzending hoort u vier liederen op basis van Shakespeare-teksten van Sjoukje Hoogma en Frank van Kasteren

Abonneer je op de podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Matilda

Wie was eigenlijk Matilda, de balletdansende minnares  van tsaar Nicolaas II? Zij is de hoofdfiguur uit de gelijknamige film die deze week in Rusland in première ging en de tsaarminnende natie in rep en roer bracht.
Ruslandkenner Michel Krielaars bekeek de film en komt praten over Ruslands onverbeterlijke tsarenliefde.

Column

De column is van Alexander Münninghoff.

Robo sapiens

We kennen robots uit strips als Archie, de man van staal en uit films als Robocop, the Terminator en Star Trek. De robot was zogezegd heel lang sciencefiction, spannende en onwerkelijke fantasie. Maar mister Robot staat in de startblokken om sapiens van dienst te zijn en wellicht veel zo niet alles uit handen te nemen.
Zondagavond begint op NPO 2 het eerste deel van Robo sapiens, over mens, machine en moraal. Presentator Jelle Brandt Corstius is te gast.

Boeken

Recensent Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken. Deze keer zijn dat: Gorbatsjov. De man en zijn tijdperk’ van William Taubman; Het proces tegen Hitler’ van David King; ‘De Reformatie. Breuk in de Europese geschiedenis en cultuur’ van Theo van Staalduine en anderen; en ‘Kom vrouwen aangepakt! De revolutie van socialiste Trien de Haan’ van Bart Lankester.

Libris Geschiedenis Prijs

Het tweede uur van OVT staat in het teken van de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs. Met interviews met de genomineerden, met korte laudatios over hun boek, en met om met vijf voor twaalf de bekendmaking van de winnaar.

De genomineerden zijn dit jaar:

Martin Bossenbroek met ‘Fout in de Koude Oorlog - Nederland in tweestrijd 1945 – 1989’.
Craig Harline metJacobs Vlucht - een familiesaga uit de Gouden Eeuw’.
Ewoud Kieft metHet verboden boek - Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme’.
Luc Panhuysen metOranje tegen de Zonnekoning. De strijd tussen Willem III en Lodewijk XIV om Europa’.
Carolijn Visser metSelma. Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao’.

De schrijvers zullen nog eens kort en krachtig uitleggen waarom zij hun boek schreven en wat hun boek bijzonder maakt. En dat in doortastende gesprekken van een kleine 8 minuten.

Een videoportret van alle genomineerden vindt u hier