De entree van Jan Peter Balkenende

De entree van Balkenende

De entree van Jan Peter Balkenende

De entree van Balkenende

September 2001 is een hevige machtsstrijd gaande binnen het CDA: wie moet bij de komende verkiezingen lijsttrekker worden? Zeven jaar eerder is het CDA in de oppositie terecht gekomen. Voor het eerst in haar bestaan, en onwennig. Al zeven jaar is het leiderschap in de partij onderwerp van debat. In hoog tempo verslijt het CDA haar leiders. Eerst valt premier Ruud Lubbers zijn kroonprins Elco Brinkman af. Dan komt de wat bedachtzame fractieleider Enneüs Heerma, in 1997 vervangen door Jaap de Hoop Scheffer. Maar ook De Hoop Scheffer slaat niet aan en ligt nu overhoop met voorzitter Marnix van Rij.

Op een veelbewogen partijcongres komt de machtsstrijd binnen de partij tot een hoogtepunt. Dan wordt Jan Peter Balkenende naar voren geschoven, o.a. door Ab Klink toenmalig directeur van het Wetenschappelijk Buro van het CDA. Voor het grote publiek is Balkenende een onbekende en een enigszins schuchtere man. Geen door de wol geverfde politicus, was het beeld. Volgens partijgenoot Hans Hillen was dat imago bewust gecreëerd: “Jan Peter wist heel goed waar hij mee bezig was, zijn onbevangenheid was gespeeld, hij is een goed acteur.”

Andere Tijden sprak met onder andere Ab Klink, Jack de Vries en Hans Hillen over het weekend waarin Balkenende leider van het CDA werd.