Argos

Gasboringen Waddenzee

Argos

Gasboringen Waddenzee

Herhaling van Argos van 12 september 1997, plus reactie van Carla Alma van de Waddenvereniging.

-----------
Tot twee keer toe verbood de rechter de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij, naar gas te boren in de sinds kort zwaar beschermde Waddenzee. Maar de NAM heeft -met behulp van minister Wijers - een truc verzonnen om dit verbod te omzeilen. Argos over een oliemaatschappij die altijd haar zin krijgt van een Ministerie van Economische Zaken dat liever profiteert dan controleert.

Argos over de controverse tussen de NAM en de Waddenvereniging over gasboringen in de Waddenzee.
Nadat de rechter gasboringen door de NAM verboden had, besloot het bedrijf vanaf een locatie vlak buiten het verboden gebied te gaan boren, waarbij de mogelijkheid ontstond om onder het verboden gebied door te boren. De NAM heeft haast omdat het gas nu goed verkocht kan worden. Omdat de Nederlandse staat financieel baat heeft bij de boringen, keurt het Ministerie van Economische Zaken de activiteiten van de NAM goed.
Vraaggesprekken in de reportage hierover met:
- Carla Alma van de Waddenvereniging ("De NAM is een gasgeile olieboor");
- voorlichter Duut van de NAM;
- woordvoerder Martijn Lodewijkx van Greenpeace;
- geograaf Meent van der Sluis ("De NAM is een staat in de staat");
- directeur Verberg van de Gasunie.
Het programma bevat fragmenten van een bezoek van de programmamaakster aan het gebied, een fragment uit het NOS-journaal, een toelichting van een Greenpeace-medewerker bij een videoverslag van een actie in augustus 1997, fragmenten van het kort geding dat de NAM aanspande tegen Greenpeace en voorgelezen fragmenten uit brieven van de NAM.
Het programma wordt afgesloten met een (telefonisch) vraaggesprek met Tweede Kamerlid Witteveen van de PvdA, tevens woordvoerder op het gebied van de gasboring.