Fragmenten Paul Verhoeven

Zomergasten 2010

In de uitzending van 22 augustus 2010 vertelde Nederlands bekendste regisseur Paul Verhoeven (Amsterdam, 1938) over de beelden die hem in zijn leven en werk beïnvloed hebben. Met fragmenten van o.a. Marilyn Monroe in Some Like It Hot, regisseur Alfred Hitchcock in zijn nadagen en de Duitse expressionist Otto Dix. Maar de avond gaat ook over de grootsheid van het geweld in het heelal, de muziek van Rammstein en natuurlijk over Verhoevens fascinatie voor de figuur Jezus.

Filmregisseur Paul Verhoeven studeerde wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden (1955-1960) en ging vervolgens naar de Filmacademie in Amsterdam. In 1969 trok zijn televisieserie Floris, met in de hoofdrol Rutger Hauer, een miljoenenpubliek. Er volgde een indrukwekkende carrière. In de jaren 70 en 80 maakte hij in Nederland o.a. de films Turks Fruit, Soldaat van Oranje en De Vierde Man. In 1985 kwam zijn eerste Hollywoodproductie Flesh and Blood tot stand. Later volgden o.a. Robocop, Total Recall en Basic Instinct. In 2004 werd Verhoeven de Bert Haanstra Oeuvreprijs toegekend.

Zijn laatste film, Zwartboek (2006) met in de hoofdrol Carice van Houten (Zomergast in 2009), won op het Nederlands Filmfestival drie Gouden Kalveren.