OVT

o.a. Abdicatie van de Oranjevorsten, Afscheid van de koloniën

OVT

o.a. Abdicatie van de Oranjevorsten, Afscheid van de koloniën

Manuscripten in Timboektoe; Abdicatie van de Oranjevorsten; Column Philip Freriks; Afscheid van de koloniën; Top 13 Gouden Eeuw; De achttiende eeuw in beweging; Het Spoor terug: De Ramp, dl. 2

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Manuscripten Mali

vanaf 00:04:33

Wat is er gebeurd met de manuscripten in de bibliotheek van Timboektoe? Hoogleraar antropologie van de religie en verbonden aan het Afrika-Studiecentrum, Wouter van Beek over de manuscripten, over cultuur, wetenschap en geschiedenis, waarvan sommige tot negenhonderd jaar oud zijn, werden sinds de jaren tachtig vanuit heel Mali verzameld in Timboektoe.

Manuscripten in Timboektoe

vanaf 00:06:34

Abdicaties van de Oranje vorsten, Willem I t/m Beatrix

vanaf 00:11:27

De geschiedenis van de abdicaties van de Oranjevorsten van Willem I t/m Beatrix. Met historicus en biograaf van Willem I Jeroen Koch.

De abdicaties van de Oranjevorsten, van Willem I t/m Beatrix

vanaf 00:13:28

Column Philip Freriks. Koningin-Moeder

vanaf 00:30:41

De column van de journalist Philip Freriks over de Koningin-Moeder

Column Philip Freriks Koningin-Moeder

vanaf 00:32:41

Afscheid van de kolonien: De dekolonisaties van Nederland in oost en west, 1942-2010

vanaf 00:35:13

John Jansen van Galen over zijn boek ‘Afscheid van de koloniën. De dekolonisaties van Nederland in Oost en West, 1942-2010’. De schrijver reconstrueert de dekolonisatiegeschiedenis vanaf de rede van koningin Wilhelmina, via de politionele acties in Indonesië, de opstand van Willemstad, de staatsgreep en decembermoorden in Paramaribo tot de promotie van Curaçao en Sint Maarten tot ‘land’, en keert zich tegen de gangbare, gemakzuchtige veroordeling van deze decennialange worsteling.

Afscheid van de koloniën. De dekolonisaties van Nederland in Oost en West, 1942-2010

vanaf 00:37:14

Top 13 van historicus Luc Panhuysen van belangrijke gouden-eeuwers. Nr 5 Prins Willem III van Oranje

vanaf 01:01:47

De Top 13 van historicus Luc Panhuysen van belangrijkste Gouden Eeuwers: nr. 5 Stadhouder Willem III van Oranje (1650-1702)

De Top 13 van historicus Luc Panhuysen van belangrijkste Gouden Eeuwers: nr. 5

vanaf 01:03:48

Uit de plooi. De achttiende eeuw in beweging

vanaf 01:07:47

Joost Rosendaal over zijn nieuwe boek 'Uit de plooi. De achttiende eeuw in beweging', waarin hij inzicht biedt in een verrassende en spannende achttiende eeuw die vooral bekend stond als de periode van stoffige pruiken en krullerige kitsch. Ook opent deze week de gelijknamige expositie in Museum het Valkhof in Nijmegen.

Uit de plooi. De achttiende eeuw in beweging

vanaf 01:09:48

Het spoor terug: De Ramp. dl. 2

vanaf 01:22:59

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953, deze maand alweer 60 jaar geleden, zorgde een zware Noordwester storm in combinatie met springtij ervoor dat veel dijken van Zeeland, Zuid Holland en West-Brabant werden overstroomd of weggevaagd. Een gebied zo groot als een provincie kwam onder water te staan, duizenden boerderijen en huizen stortten in, 40 duizend paarden, koeien en varkens verdronken en 1836 mensen overleefden deze watersnood niet. In 1986 maakten Kees Slager en Lida Iburg een vier uur durende radioserie over 'De Ramp'. In Het Spoor Terug de komende vier weken een hermontage van Michal Citroen van deze serie. Deel 2 de vragen die opkomen in de weken na de Ramp: Hoe kon dit gebeuren? Wat deden de autoriteiten? Waar waren de burgemeesters en de dijkgraven en wie stonden op als de toevallige leiders? De eerste twijfel en kritiek in de dagen van heroiek, tragiek en strijd tegen het wassende water.

Het spoor terug. De Ramp dl.2

vanaf 01:24:58