VPROJazzLive

VPROJazzLive

In VPROJazzLive op donderdag 23 mei 2013 een opname die we maakten in De Tor in Enschede, een kleine, sfeervolle club die al heel lang bestaat: De Tor is al ontstaan in de jaren '60. Net als vele andere jazzclubs is De Tor voor een belangrijk deel afhankelijk niet alleen van subsidie van de gemeente maar ook van de inzet en het werk van vrijwilligers.
>>> Volg ons ook op Facebook!
CDA-gemeenteraadslid Margriet Visser schreef dan ook in haar partijnieuwsbrief: "Jazzpodium De Tor is één van de oudste jazzclubs van Nederland, ontstaan in de jaren zestig. Zo’n beetje alle jazzlegendes van de wereld hebben op het gezellige podium gestaan. Wat een fantastische plek is dit. Net als vele culturele instellingen is de Tor ook afhankelijk van subsidie en dat blijft voor de landelijke en regionale/ lokale politiek een heikel punt. De Tor wil de eigen inkomsten vergroten. Geld voor uitgebreide advertentiecampagnes is er niet. Jazzpodium de Tor moet het hebben van mond op mond reclame." Nou, die mond-op-mond-reclame, daar doen we graag aan mee. Het was werkelijk een genoegen, niet allen om daar een mooi concert mee te maken, maar ook om er een opname te maken, van het trio van de jonge gitarist Tim Langedijk. Dat trio speelde er op 8 maart 2013, met Udo Pannekeet op de basgitaar en Hans van Oosterhout op drums. Het publiek heeft ademloos zitten luisteren naar de inventiviteit en melodische rijkdom in het spel van Langedijk. Tim heeft het niet nodig om voortdurend te pronken met virtuositeit. Hij speelt in alle nuchterheid, zonder poeha, zonder opsmuk, en laat de mooiste muzikale invallen horen. Van zijn CD "November" hebben we in dit programma ook al eens stukken laten horen, en over die CD schreef het digitale Jazztijdschrift Jazzenzo: "Een luisterrijk album dat jaren meekan". Een gesprek met Tim zie je in het YouTube-videootje hieronder:

In de pauze van het concert draaien we een trackje van een CD die binnenkort uitgebracht zal worden door The Relatives, een band die de krachten bundelt van mannen die al in de jaren '60 hun sporen verdiend hebben, met onder andere op gitaar Phil Miller en verder de stem van Richard Sinclair. Dan praat je dus over grote namen uit de Canterbury Scene, de jazzrock-scene zeg maar van Engeland van het eind van de jaren '60. Een van de stukken van hun binnenkort te verschijnen CD heet "On my mind" - het nummer werd door de Engelse auteur Jonathan Coe persoonlijk aangeprezen bij de BBC. Aan het slot hoor je een track van de CD Babboon Moon van Nils Petter Molvaer, maar daarvóór zit nog een fraai groovend stuk waarvan ik benieuwd ben of je het herkent. Let us know… ;-)setlist Tim Langedijk + Udo Pannekeet + Hans van Oosterhout, De Tor 8 maart 2013set 1Air (Tim Langedijk) 9'04" Pathway (idem) 6'56" Inner Urge (Joe Henderson) 5'58" Parameshwari (Tim Langedijk) 6'52" Condens (Udo Pannekeet) 5'26" set 2Seep (Tim Langedijk) 3'49" Days of wine and roses (Johnny Mercer) 6'54" The Rope (Tim Langedijk) 7'19" Very Early (Bill Evans) 8'15" I'll Fly Home (Tim Langedijk) 4'22" Heritage (Tim Langedijk) 6'43" toegift: Grid Blues (Tim Langedijk) 5'53"