Het Spoor
De verloren toekomst, deel 2
De verloren toekomst, deel 2.
Tweede deel van een tweedelige serie documentaires over zelfmoord en zelfmoordpogingen door jongeren. Centraal staan de rol van het gezin, de reacties van de scholen en het verwerkingsproces van de nabestaanden. Aan het woord komen drs. J.A.V. van Haperen, rector van het Sint Janslyceum in Den Bosch, dr. W.H.G. Wolters, hoofd van de psychosociale afdeling van het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht en nabestaanden en vrienden van jongeren die zelfmoord pleegden.
0′00″ 1. Stationcall door omroeper van dienst Cor Galis. Programmatune inclusief inleiding. Muziekfragment. Presentator leest een fragment voor uit het boek ‘Mijn dochter in leven’ van Vellah Colcher. Een acteur (een jongetje) leest een fragment voor uit het boek ‘Zelfmoord bij kinderen en jeugdigen’ van Gerhild Heuer. Presentator over cijfers over zelfmoord. Presentator introduceert Maarten en Agnes, broer en zus van Peter die op 18-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.
na 3′47″ Maarten en Agnes vertellen over de periode voorafgaand aan Peter’s zelfmoord. Presentator introduceert de ouders van Wim, die zelfmoord pleegde. De ouders vertellen dat Peter zijn gevoelens verborg. Tussentekst presentator Presentator leest een fragment uit een artikel van Michiel Berkel uit de ‘Haagse Post’ van december 1978 voor. Presentator introduceert Florien, een vriendin van Karin die op 17-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Florien vertelt over haar teleurstelling dat Karin haar niet vertelde dat ze zelfmoord wilde plegen. Presentator introduceert de ouders van Dennis, die op 15-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.
na 7′59″ De vader van Dennis over het onbegrip bij anderen.
na 10′42″ 2. Een acteur (een jongetje) leest een brief van een jongetje voor. Presentator leest een fragment voor uit een artikel van prof. dr. R.F.W. Diekstra uit ‘Ouders van Nu’ van april 1980 over het gedrag van nabestaanden. Presentator introduceert de ouders van Dennis. Interview met Dennis ouders over het feit dat Dennis zich het jaar voor zijn zelfmoord afsloot. Ze vertellen verder dat Dennis zich snel hechtte aan mensen
na 16′43″ Interview met de ouders, die vertellen over de dag van zijn zelfmoord en de zoektocht naar Dennis. Ze vertellen verder over het feit dat hij het tegen zijn vriendin had verteld en over zijn ophanging.
na 23′46″ Int. vervolgt met de ouders van Dennis over wat hij zijn meisje vertelde: “Je moet zelf het recht hebben om uit het leven te stappen, het is jouw leven.” Hij liet een briefje na: “Zonder zelfrespect kan ik niet leven.” Ze vertellen over hun schuldgevoelens. En over het medelijden dat zij met hem hebben.
Presentator leest een fragment uit een artikel van Diekstra uit ‘Ouders van Nu’ van april 1980 voor.
na 28′55″ Interview met met de ouders van Dennis over de reacties uit de omgeving en over hun eigen verwerking. En over hoe de zelfmoord van Dennis hun leven heeft bepaald. Tussentekst presentator over de Essenburg, waar ontmoetingsdagen voor nabestaanden van zelfmoordenaars plaatsvinden. Presentator leest een fragment uit het boekje ‘Waarom heb je het gedaan?’ van Jan van der Steen, directeur van de Essenburg, voor.
na 34′30″ Interview met de vader van Dennis over de steun die hij en zijn vrouw vonden tijdens de ontmoetingsdagen. Desondanks dragen ze de last met zich mee. Vervolgens met de moeder van Dennis die het nog steeds niet accepteert en bevat dat Dennis er niet meer is.
na 40′14″ 3. Tussentekst presentator over het boek ‘De dood is gek’ van Roek Lips, die onder andere schreef over zijn gesprek met Wilma, een andere vriendin van Karin. Presentator leest een fragmenten uit het gesprek voor.
Vervolgens met Florien over haar ongelovige reactie toen ze hoorde dat Karin zelfmoord had gepleegd en over haar schuldgevoelens.
na 47′16″ verder met Florien, die Karin mist en zelf ook zelfmoord wilde plegen. Presentator leest een fragment uit het gesprek tussen Roek Lips en Wilma uit ‘De dood is gek’ voor. Florien over de reacties op school.
Presentator over de school die Dennis bezocht. De ouders van Dennis over de goede opvang door die school.
Tussentekst presentator over ervaringen van scholen met zelfmoordgevallen. na 52′54″ Interview met drs. J.A.V. van Haperen, rector van het Sint Janslyceum in Den Bosch, over suïcidaal gedrag van leerlingen. Hij vertelt verder over de omgang met leerlingen na een zelfmoordgeval en over en geval 25 jaar geleden.
na 60′50″ Interview met de ouders van Wim over de toedracht van de zelfmoord die hun 15-jarige zoon pleegde. De ouders van Wim over de persoonlijkheid van Wim en zijn enorme angst voor de tandarts.
na 65′50″ de ouders van Wim over zijn problemen op school: “Hij had, denk ik, geen zin om volwassen te worden, om verantwoordelijkheid te dragen.” Ze vertellen verder over Wim’s [voorbereiding op de] dood.
na 10′20″ Int. vervolgt met de ouders van Wim over het afscheidsbriefje van Wim, ondertekend met zijn kindernaam Wommel. Zijn ouders vertellen uit respect voor Wim zijn beslissing te accepteren.
Tussentekst presentator over de bijeenkomsten voor nabestaanden in het Dercksen-centrum, dagcentrum in Amsterdam. Presentator leest een fragment uit een verslag van een bijeenkomst voor.
na 75′12″ De ouders van Wim over het zware gesprek over school en de tandarts dat zij met Wim hadden de avond voor zijn zelfmoord, en over de periode na de zelfmoord en over hun verwerking. De gebeurtenis heeft een blijvende invloed op hun leven.
na 23′51″ Presentator leest een fragment voor uit het boek ‘De zelfgekozen dood’ van dr. W.H.G. Wolters, hoofd van de psychosociale afdeling van het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht. Presentator leest een fragment uit een artikel van Diekstra uit ‘Ouders van Nu’ van april 1980 voor.
Presentator introduceert W.H.G. Wolters. Interview met Wolters over het voorkomen van zelfmoord en over het slechte beleid van de overheid inzake kinderbescherming. Hij vertelt verder over het toekomstperspectief van kinderen.
Na 93′55″ Presentator leest een fragment uit het boek ‘Zelfmoord bij kinderen en jeugdigen’ van Gerhild Heuer voor.
na 95′38″ Presentator introduceert Maarten en Agnes, broer en zus van Peter die zelfmoord pleegde. Interview met Maarten en Agnes over de gezinsproblemen en over de onhandigheid van Peter. Maarten en Agnes over Peter’s problemen thuis, de laatste maanden van zijn leven. na 103′10″ Maarten over Peter’s ophanging in de kastanjeboom voor het huis en de nasleep van de zelfmoord. Maarten over de verwerking van Peter’s dood en over Maarten’s gevoelens ten opzichte van zijn ouders.
110′13″ Maarten en Agnes vertellen dat ze nooit meer met hun ouders over de zelfmoord hebben gesproken. Ze vertellen verder over de reacties in het dorp, over de rol die Peter nu in de familie speelt en over de redenen om aan dit programma mee te werken. Maarten over Peter’s karakter en over de invloed die de gebeurtenis op Maarten’s leven had. Hij vertelt verder over de kastanjeboom waarin Peter zich ophing.
Deze serie, uitgezonden op 3 en 10 december 1984 is gemaakt door Lida Iburg en Katrien de Klein. Aan hen werd voor deze serie de zgn. J.B. Broekszprijs toegekend.