Villa VPRO

o.a. Voedsel nooit zo veilig als nu, Steun aan Egyptische regering

Villa VPRO

o.a. Voedsel nooit zo veilig als nu, Steun aan Egyptische regering

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Robbert Woltering over europese steun egypte

vanaf 00:03:19

Bij het Kamerdebat over de Europese steun aan Egypte zijn de meeste fracties sceptisch. Het gaat om 5 miljard euro. VVD, ChristenUnie, SGP en PVV vinden het bedrag absurd hoog en zijn bang dat het geld niet gebruikt gaat worden voor de opbouw van de economie en de rechtstaat. Arabist Robbert Woltering is directeur van het Centre for Middle Eastern Studies van de Universiteit van Amsterdam. Hij is net terug uit Egypte.

Metropolis: verstandelijk gehandicapten in Belgie

vanaf 00:08:24

Verstandelijk gehandicapten zijn niet zielig en horen er gewoon bij in Nederland. Dat is de norm. De werkelijkheid is vaak anders. Hoe is dat elders in de wereld? Onze Metropolis-correspondenten gaan deze week op onderzoek. Vandaag is Metropolis in België. Daar stond een politicus ondanks zijn verstandelijke handicap gewoon op de lijst voor de gemeenteraad van Gent. Een bijdrage van Jan Maarten Deurvorst.

Rudy Rabbinge over voedselveiligheid

vanaf 00:15:00

Met salmonella besmette zalm, paardenvlees als er rundvlees op het etiket staat, bio-eieren die niet bio blijken te zijn en aflatoxine in de melk. De kwaliteit en veiligheid van ons voedsel zijn in het geding. Harde aanpak van voedselfraudeurs en kortere voedselketens van producent naar consument. Dat wil staatssecretaris Sharon Dijksma. Morgen debatteert de Tweede Kamer er over. Volgens em. hoogleraar Rudy Rabbinge (Wageningen) is ons voedsel juist nog  nooit zo veilig geweest als nu.

Euroforum vanuit Straatsburg

vanaf 00:35:08

Het Europees Parlement geniet van zijn toegenomen macht. En dan mag het wel eeens uit de hand lopen. Sinds het Verdrag van Lissabon van kracht is, kan het EP over veel meer zaken mee beslissen. De landbouw bijvoorbeeld. Dat was vroeger het exclusieve terrein van de regeringsleiders en de ministers van landbouw. Voor het eerst is nu ook het EP aan zet. Vanmiddag hebben de europarlementariërs het licht op groen gezet voor onderhandelingen met de lidstaten over het toekomstige landbouwbeleid. Zij waren zo enthousiast dat ze uren gestemd hebben over duizend wijzigingsvoorstellen. Alsof dat nog niet genoeg was, heeft het Europees Parlement de Europese meerjarenbegroting  “in de huidige vorm verworpen”. Daarmee zet het een neus naar de regeringsleiders die onder elkaar een goede deal gesloten hadden over de Europese centen tot 2020. Het EP gaat ook daarover de komende maanden met de lidstaten onderhandelen. Bovendien willen de Europese volksvertegenwoordigers het Europese budget tot inzet maken van de de Europese verkiezingen van volgend jaar. Euroforum vanuit het Europees Parlement in Straatsburg met Philippe Lamberts (Waalse Ecolo) en Sophie in’t Veld (D66). Ook: Abdou belt een rondje over wie welk belang in Europa verdedigt. Fred Stroobants peilt de stemming.

advertentie