OVT

o.a. voedselverspilling, canonieke icoonfoto's

OVT

o.a. voedselverspilling, canonieke icoonfoto's

Titanic II; voedselverspilling; canonieke icoonfoto's; Column Nelleke Noordervliet; Winnaar Top 13 Gouden Eeuwers; Het Spoor terug: 40 jaar Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, dl. 1

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Titanic II

vanaf 00:04:29

De miljonair Clive Palmer maakte afgelopen week meer bekend over zijnreplica van de Titanic, die hij in China laat maken. Het schip moet vande buitenkant op de Titanic lijken, en zal van binnen de verschillendeklassen in ere houden. Dirk Musschoot over de plannen van Palmer en de fascinatie voor de Titanic.

Geschiedenis weggooien voedsel

vanaf 00:12:38

Jaarlijks gooien alle huishoudens samen 800 miljoen kilo voedsel weg. Culinair journalist en auteur van de Dikke van Damme, Johannes van Dam, praat in OVT over de geschiedenis van het weggooien van eten.

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet

vanaf 00:38:34

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet

Canonieke Icoonfoto's

vanaf 00:41:59

Hoe onthouden we geschiedenis? En hoe belangrijk zijn foto's bij wat we denken te weten over het verleden? Deze week verscheen het proefschrift Canonieke Icoonfoto's, van Martijn Kleppe. Een studie over de rol en de invloed van foto's in de Nederlandse geschiedschrijving.U kunt de tien meest invloedrijke foto's uit de Nederlandse geschiedenis hier bekijken.

De Top 13 van belangrijkste Gouden Eeuwers: nr.1 Willem van Oranje

vanaf 01:04:50

De Top 13 van historicus Luc Panhuysen van belangrijkste Gouden Eeuwers: nr.1

Het Spoor terug: 40 jaar Vrijwillige euthanasie in Nederland, dl. 1

vanaf 01:18:36

Het Spoor terug: 40 jaar Vrijwillige euthanasie in Nederland, dl. 1 Deze maand is het veertig jaar geleden dat de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie werd opgericht als reactie op het proces tegen de Friese huisarts Postma die haar stervende moeder een dodelijke injectie gaf. In een tweeluik van Michal Citroen komen de pioniers aan het woord die de weg bereidden naar de unieke euthanasiewet in 2002. De mensen van het eerste uur zoals de oprichtster Klazien Sybrandy, artsen, juristen, politici en ervaringsdeskundigen.