Holland Doc Radio

De gletsjerprofessor - Van feit naar fictie, serie 2

Holland Doc Radio

De gletsjerprofessor - Van feit naar fictie, serie 2

Wetenschap wordt niet alleen bedreven in een ivoren toren tussen dikke boeken, professor Hans Oerlemans onderzoekt al 20 jaar de weersomstandigheden op de Morteratsch gletsjer. Hij trekt een paar keer per jaar de sneeuwschoenen aan en loopt naar zijn weerstation om metingen te doen. Programmamaker Jan Maarten Deurvorst liep met hem mee. Daarnaast de voorlopig laatste aflevering van Van feit naar fictie: Witte rook.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De gletsjerprofessor

vanaf 00:05:23

Het oudste gletsjerweerstation ter wereld is ontworpen en gebouwd door een glacioloog uit de Lage Landen: professor Hans Oerlemans. Toevallig is dat niet. De toekomst van ons kikkerland ligt waarschijnlijk besloten in het gedrag van de gletsjer. Bij te enthousiast smeltende gletsjers, stijgt het zeeniveau immers vrolijk mee.

Oproep Foto zoekt familie

vanaf 00:42:55

Foto zoekt familie is een project van het Tropenmuseum dat probeert de rechtmatige eigenaars van 335 fotoalbums uit voormalig Nederlands-Indië te achterhalen. Hiervoor worden de albums nu gedigitaliseerd zodat ze op een website kunnen worden gepresenteerd. De website Foto zoekt familie is al in de lucht. Er staan al een aantal albums op en vanaf 1 april zijn alle 335 albums te doorzoeken. Tanneke de Groot maakt een documentaire waarin zij de zoektocht naar de eigenaars van de albums volgt. Zij wil hiervoor graag in contact komen met mensen die destijds  een album kwijt zijn geraakt en die hopen dit album terug te vinden bij het Tropenmuseum.

Van feit naar fictie - serie 2, deel 8

vanaf 00:48:38

Radiodrama als reactie op de actualiteit. "Iedere ongetrouwde man jonger dan tachtig mag zich aanmelden voor het ambt van paus." Zo lazen wij deze week in de krant in berichtgeving over de paus. Hierdoor geinspireerd schreef Stef Visjager samen met theatermaker Steven de Jong een radio operette. Een verhaal over een werkeloos acteur, die droomt van de geweldige rol als paus, een rol die gegarandeerd massa's publiek trekt. Met de stemmen van Steven de Jong en Marco Bakker.

advertentie