Sékouba Bambino

live @ Afrikafestival Hertme

Sékouba Bambino

live @ Afrikafestival Hertme

Sékouba Bambino werd geboren in 1964 in het Guinée van president Sekou Touré. Het beroemste staatsorkest Bembeya Jazz verloor in 1973 zijn sterzanger en boegbeeld Demba Camara t.g.v. een auto-ongeluk. Na jaren in shock door dit verlies werd een tiener met een opmerkelijke stem aangetrokken als nieuwe zanger van deze legendarische band. Dit was Sékouba, die de bijnaam ‘Bambino’ kreeg.

In de vroege jaren '90 zette hij zijn carrière voort onder zijn eigen naam en verzamelde een grote massa fans in heel West-Afrika. Hij kreeg internationale aandacht als lid van de Afro-salsa-super-groep ‘Africando’. In 2012 vierde hij de 20ste verjaardag van zijn solocarrière door twee heel verschillende albums in één keer uit te brengen, een moderne afro-pop productie èn een akoestisch album met balafon en ngoni. Sékouba wilde hiermee zeggen dat hij zowel een succesvolle pop-zanger als een moderne griot is en dat is hij ook.

Dit fragment is onderdeel van

Vrije Geluiden op 6

Frank Jochemsen staat met zijn hele hebben en houden in het Twentse Hertme voor de zevenentwintigste editie van het Afrika Festival. Met een verwachte temperatuur van 41 graden kun je je trommelvliezen koelen aan muziek van Malikanw (stemmen van Mali), Voodoomuziek van Chouk Bwa Libète uit Haiti, zanger Sékouba Bambino uit Guinee, zangeres Neuza van het Kaapverdische eiland Fogo, de groep Lindigo met muziek van het Indische oceaaneiland Réunion en Sekou Kouyate uit Guinée Conakry.