Villa VPRO

o.a. Vergoeding Alcoholpoll stopt, Waar moet je rijke Rus met zijn geld naartoe?

Villa VPRO

o.a. Vergoeding Alcoholpoll stopt, Waar moet je rijke Rus met zijn geld naartoe?

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Nederland aantrekkelijk alternatief voor Cypres

vanaf 00:02:14

Als het parlement van Cyprus akkoord gaat, moeten de spaarders daar er aan geloven. Bij ons rijst de vraag: waar zullen rijke Russen met hun geld dan naartoe gaan? Het land moet in Europa liggen en een gunstige vennootschapsbelasting kennen. Zoals Nederland? Arjo van Eijsden, fiscaal adviseur bij Ernst en Young over de voor- en nadelen.

Metropolis Radio: tandartspaktijken in Servie

vanaf 00:08:03

In  Servië gaanveel mensen nooit naar de tandarts, omdat het te duur is en de Serviers weemoedig terugdenken aan de tijd van het socialisme toen gebitsverzorging nog een staatsaangelegenheid was. Een bijdrage van Mitra Nazar.

vergoeding succesvolle alcoholpoli stopt

vanaf 00:17:02

Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp terecht komt, blijft stijgen. En die jongeren zijn slechts het topje van de ijsberg. Het aantal pubers dat aan bingedrinking doet, zonder dat ze in het ziekenhuis belanden, is vele malen groter. Het kabinet wil meer preventie en verhoogt de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop van 16 naar 18 jaar. Maar de subsidie voor een belangrijk project als De Alcoholpoli stopt en ook de kinderpsycholoog in ziekenhuizen wordt niet vergoed. Mireille de Visser is psycholoog en medeoprichter van De Alcoholpoli in Delft.

Europese besluitvorming Cypres

vanaf 00:35:23

Al maanden wisten de ministers van de eurogroep dat het land zeventien miljard nodig had. Ze wisten ook dat die lening de staatschuld tot 140% van het BBP zou opdrijven. Het IMF was zo eerlijk dit te zeggen. En dan moest plotseling toen het vuur al smeulde op een vrijdagnacht opnieuw iets unieks verzonnen worden. Iets dat alweer niet voor herhaling vatbaar is. Zoals destijds op dat Franse strand. De Duitsers in verkiezingsmodus kwam het goed uit de belastingbetaler gerust te stellen. De spaarders op Cyprus moeten maar verlies nemen. Zoals destijds de Griekse obligatiehouders. Bovendien konden die Russische oligarchen wel tegen een stootje. Maar wie nam dan het besluit om ook de kleine spaarders te doen bloeden?

Economiepanel

vanaf 00:41:31

Gezaghebbende economen vinden het maar een gevaarlijk precedent, het plan van de Eurogroep om spaarders te laten meebetalen aan het Cypriotische reddingsplan. Marieke Stellinga vraagt zich in NRC af of alle steun om de bouw uit het slop te halen wel gerechtvaardigd is. En hoe zit het met de boete die  VVD-coryfee Wiegel aan zijn broek dreigt te krijgen? Hij is uit het bestuur gezet van een van de fondsen van Bouwhuis Vastgoed, aldus Quote. Te gast zijn financieel publicist Roel Janssen en Jan Kamminga, voorzitter van Vastgoedbelang, een brancheorganisatie van particuliere inversteerders, oud-Commissaris van de Koningin in Gelderland en prominent VVD-lid.