Nederland-Ruslandjaar

Nederland-Ruslandjaar

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Serge Lavrov was duidelijk not amused toen onze minister van BZ, Frans Timmermans hem tijdens een bezoek aan Moskou aanviel over de nieuwe plannen van de Doema om voorlichting aan homoseksuelen te verbieden. Kunnen we ons zo'n ruzie wel permitteren? Op deze vraag en andere belangrijke ontwikkelingen in Rusland een uur lang interviews, achtergrond en analyse.
Nederland-Ruslandjaar
2013 is het bilaterale Nederland-Ruslandjaar. Nederland organiseert een breed programma in Rusland met economische, culturele en maatschappelijke activiteiten. Op deze website kunt op de hoogte blijven van allerlei activiteiten. Aan Michel Krielaars, de afgelopen vier jaar voor de NRC gestationeerd in Moskou zat,vragen we of er een reden is voor feestje nu Vladimir Poetin aan zijn offiele derde regeerperiode begint als president.
In Rusland zelf is er een bonte protestbeweging. Wij laten een protestlied horen van de muziekband DVD dat bestaat uit veteranen van de Russische paratroepenbrigade. U kunt hier alvast een optreden van hun bekijken.
De geheime geschiedenis van Khava Gaisanova en de Noord-Kaukasus
Arnold van Bruggen schreef een boek in het kader van van een breder project rond de Olympische Winterspelen volgend jaar in het Russische Sochi. Samen fotograaf Rob Hornstra tekende hij het verhaal op van Khava Gaisanova, die haar echtgenoot in 2007 verloor. Lees hier meer over het boek.
Mensenrechten in Rusland
De jonge Tsjetsjeense mensenrechtenadvocaat Magamed Aboebakarov weet precies wat een mijnenveld dat is in Rusland . Hij verdedigt onder meer een Tsjetseen die in Guantanamo heeft gezeten, maar direct na zijn vrijlating weer door de Russen is vastgezet. Wij bellen deze mensenrechtenactivist, die doodsbedreigingen krijgt vanwege zijn werk.
Bloggistan: Russen bloggen over Holland
Redacteur Eva Ludemann onderzocht samen met haar Russische schoonmoeder Lena Lebedeva hoe Russen over Nederland bloggen. En veel van de commentaren gingen over het meningsverschil tussen onze minister van Buitenlandse Zaken en zijn Russische ambtgenoot Lavrov over homrechten.

Dit fragment is onderdeel van

Bureau Buitenland

De deadline voor een overeenkomst over het terugdringen van de staatsschuld tussen de Democraten en de Republikeinen in de VS is verstreken: het land moet 85 miljard gaan bezuinigen. Dat leidt bijvoorbeeld tot het ontslag van docenten. 2013 is het Nederland-Ruslandjaar. Nederland organiseert een breed programma in Rusland met economische, culturele en maatschappelijke activiteiten. Is er reden voor een feestje, vragen we aan Ruslandkenners Michel Krielaars en Arnold van Bruggen. In Risken met Rik de broze relatie tussen wereldmachten China en Rusland.

advertentie