Argos

Hoe Groen wordt Paars?

Argos

Hoe Groen wordt Paars?

Hoe groen is paars? In de plannen van het kabinet-Kok heeft het milieu minimale aandacht gekregen. In ARGOS een debat over de vraag of het milieubeleid de komende jaren een ondergeschoven kindje wordt. Deelnemers zijn: de milieuwoordvoerders van de drie coalitiepartijen en van Groen Links en vertegenwoordigers van de milieubeweging en het VNO.
Wordt het milieu een splijtzwam onder het paarse kabinet?

-----
Persbericht
Discussie over de vraag `Hoe groen is paars'

Hoe groen is paars? In de plannen van het kabinet-Kok heeft het milieu minimale aandacht gekregen. In ARGOS een debat over de vraag of het milieubeleid de komende jaren een ondergeschoven kindje wordt. Deelnemers zijn: de milieuwoordvoerders van de drie coalitiepartijen en van Groen Links en vertegenwoordigers van de milieubeweging en het VNO.
De milieuwoordvoerders F. Crone van de PvdA, M. Augusteijn van D'66 en A. te Veldhuis van de VVD keren zich in ARGOS alle drie tegen de plannen van minister Wijers (D'66) van Economische Zaken om fors te bezuinigingen op energiesubsidies. In het regeerakkoord van het paarse kabinet is overeengekomen om 300 miljoen gulden te korten op de subsidies voor onderzoek naar warmtekrachtkoppeling en windenergie. Wijers heeft op Prinsjesdag nog gezegd dat hij haast heeft met deze plannen en dat ze per 1 januari 1995 zouden moeten ingaan.
Augusteijn van D'66: "Het zijn hoge bedragen. Wij willen graag weten wat de aard, de omvang maar vooral de gevolgen zijn van de bezuinigingen. En dat zeggen we ook tegen minister Wijers".
Crone (PvdA): "Ik wil hier een open discussie over hebben. Als het leidt tot een aanpassing van de milieudoelstellingen moeten we dit kunnen heroverwegen. Als het te gek wordt gaan we daar opnieuw over praten".
Te Veldhuis (VVD): "Op technologie-ontwikkeling moet je zo weinig mogelijk beknibbelen".
De drie Kamerleden nemen in ARGOS ook afstand van de passage in het regeerakkoord waarin staat dat de HSL, de Hoge Snelheids Lijn, over een nieuw aan te leggen tracé dwars door het Groene Hart van Zuid-Holland moet komen. Ze vinden alle drie dat het kabinet alsnog moet onderzoeken of de flitstrein over het bestaande tracé kan gaan rijden.
"Alles wat beter is", zegt PvdA-er Crone, "en niet veel meer kost dan het voorgestelde tracé, moet door minister Jorritsma bekeken worden".
Augusteijn (D'66): "Als het mogelijk is het op te lossen over bestaand tracé, dan is dat wat ons betreft een optie. Ook al zal dat duurder uitvallen".
VVD-er Te Veldhuis: "Dat is onze inzet als VVD ook. Er is een tracé aangewezen, maar mochten er betere alternatieven zijn, dan moeten we dat vooral niet nalaten".

-----------

Inleiding Cor Galis

Radio 1, de VPRO.
Files, beste luisteraars, mooie, lange files. Slecht voor het milieu? Zal best, maar ik, ik Cor Galis der VPRO, ik ben er dol op. Als ik namelijk naar die jongens en meisjes van de VPRO moet, word ik gehaald en gebracht door een taxi. Jazeker: een auto met chauffeur. En zo'n autorit, zo'n sjieke autorit, die kan me niet lang genoeg duren. Dus een file, een file komt me altijd van pas. Dan waan ik me even een topondernemer, een topondernemer op weg naar een 'brunch'.
Hebt u ze gezien, beste luisteraars, hebt u ze gezien deze week op de televisie? De topmanagers van Nederland? Een voor een kwamen ze aanzoeven in hun limousines met chauffeur, een voor een werden ze uit hun auto geholpen door een stel mooie meiden. En waarom? Om te vergaderen, te vergaderen over een oplossing van het fileprobleem. En: om lekker te eten natuurlijk, lekker te smikkelen van speciale, aangepaste hapjes. Jazeker, 'hors d'oeuvres' in de vorm van een file. Ha, ha, ha, ze eten het probleem gewoon op.
Heerlijk toch? Daarover droomt Cor nou, als hij in zo'n file staat. Maar die serieuze jongens en meisjes van Argos, daar is dat niet aan besteed. Die komen mijn plezier weer vergallen. Die zijn natuurlijk téégen files en vóór het milieu. Deze week hebben ze zelfs een debat, een heus debat over het milieu. De hele studio zit vol.
Luistert U naar de redacteuren Max van Weezel en Elles de Bruin en hun gasten, luistert U naar de stem van presentator Hans Simonse.
Luistert U naar ARGOS!