Plots

# 14. Thuiskomen

Plots

# 14. Thuiskomen

Thuiskomen. Hoe is het om weer in Nederland te zijn na jaren opsluiting in het buitenland? Om ineens muren om je heen te hebben als je gewend bent aan een dakloos bestaan? Of om te ontdekken wat er gebeurd is met de oorspronkelijke bewoners van het huis waar je in woont? Wonderlijke, ware verhalen over het verlangen om thuis te komen en de harde werkelijkheid.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Intro

vanaf 00:00:00

Johan is al jaren dakloos als hij een huis aangeboden krijgt. De overgang van de tent waar hij al die jaren in heeft geslapen en zijn nieuwe woning is zo groot dat hij besluit te vertrekken: terug naar de straat. Een verhaal gemaakt door Lemke Kraan.

AKTE 1: Vera en Annelies

vanaf 00:04:02

Vera en Annelies leren elkaar kennen tijdens het haken van mutsen en dekens. Vera is in de dertig en komt uit een hoogopgeleid gezin. Annelies is een Rotterdamse van bijna zestig die het grootste deel van haar leven in de horeca heeft gewerkt. Ondanks alle verschillen ontstaat er een hechte vriendschap. Dat heeft alles te maken met de penibele situatie waar ze in zitten: opgesloten in een gevangenis in Peru, verder van huis dan ooit. Een verhaal gemaakt door Jennifer Pettersson.

AKTE 2: Nummer 88

vanaf 00:22:21

Er was iets vreemds aan het pand dat Leendert begin jaren zeventig kocht. Het huis leek opzettelijk te zijn beschadigd. Iemand had de schouw van de voorkamer eraf gesloopt en de schacht van de eetlift was helemaal opengebroken. Het gerucht ging dat er een schat verborgen lag in het huis, die de vorige eigenaar wel had gezocht, maar niet had gevonden. Leendert vindt geen schat, maar wel iets anders: sporen uit het verleden die het thuisgevoel van de familie beïnvloeden. Een verhaal gemaakt door Laura Stek.

AKTE 3: Een bekend geluid

vanaf 00:38:31

Elke keer tijdens het huiswerkuur wordt Sander afgeleid door een vreemd geluid; een soort getik of gehamer dat niemand anders blijkt te kunnen horen. Het zal 14 jaar duren voordat hij ontdekt waar het geluid vandaan komt. Een verhaal gemaakt door Tjitske Mussche.