OVT

o.a. Kannibalisme, Historische boekenrecensies

OVT

o.a. Kannibalisme, Historische boekenrecensies

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v.: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. -Met het afscheid van Henk Hofland als columnist voor OVT. Een special over zijn in 1972 gepubliceerde boek Tegels lichten of Ware verhalen over de Autoriteiten in het Land van de Voldongen Feiten. 11.25 Het Spoor terug: Joseph Roth. De in Duitsland en Oostenrijk bekende schrijver en journalist Joseph ontvluchtte in 1933, na Hitlers machtsovername, het Derde Rijk en vestigde zich in Parijs van waaruit hij regelmatig voor langere tijd in Amsterdam neerstreek. Wat zocht Roth in de hoofdstad? En waarom stond hij in de jaren '36 en '37 in het middelpunt van de belangstelling? Met Els Snick die onlangs promoveerde op Joseph Roth.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

dasa

vanaf 00:02:00

De legbatterij

vanaf 00:05:31

Vanaf 1 januari 2012 is de legbatterij verboden in de Europese Unie. In de legbatterij had een kip 550 vierkante centimeter ruimte, iets dat nu als onacceptabel wordt gedefinieerd. In de begintijden van de intensieve pluimveehouderij was dit wel anders. Bert Mombarg, gepromoveerd in 2000 op het proefschrift ‘Houden van kippen: een historisch-sociologische analyse van georganiseerde raspluimveeteelt' over de mentaliteitsveranderingen ten opzichte van kippenwelzijn.

Kannibalisme

vanaf 00:14:47

Het nieuwe BNN programma ‘Proefkonijnen’ haalde deze week het nieuws, omdat daarin volgende week te zien is hoe de twee presentatoren elkaars vlees letterlijk proeven. Ook al gaat het maar om stukjes vlees ter grote van een rozijn, er is toch sprake van kannibalisme en dat roept veel emoties en discussie op. Een gesprek over de geschiedenis van het kannibalisme met Willem Winters, die onderzocht wanneer er waar mensen werden gegeten en waarom dat gebeurde . Klopt het beeld van kannibalisme als iets uit een heel ver verkleden dat alleen nog sporadisch voorkomt diep in het oerwoud bij volkeren die nog niet met enige beschaving in aanraking zijn gekomen?

Column Henk Hofland

vanaf 00:28:17

Het afscheid van Henk Hofland als columnist voor OVT. Over het ontstaan van Tegels lichten.

'Tegels Lichten' Henk Hofland

vanaf 00:35:15

Een gesprek met Henk Hofland, publicist/columnist Max Pam en hoogleraar journalistiek Frank van Vree over het 1972 gepubliceerde boek ‘Tegels lichten of Ware verhalen over de Autoriteiten in het Land van de Voldongen Feiten’ van Henk Hofland.

Historische boekrecensies

vanaf 01:05:06

Historische boekenrecensies met historicus Han van der Horst en Parool-journalist Paul Arnoldussen.

Het Spoor Terug: Joseph Roth

vanaf 01:24:17

Het Spoor terug: Joseph Roth De in Duitsland en Oostenrijk bekende schrijver en journalist Joseph ontvluchtte in 1933, na Hitler's machtsovername, het Derde Rijk en vestigde zich in Parijs van waaruit hij regelmatig voor langere tijd in Amsterdam neerstreek. Wat zocht Roth in de hoofdstad? En waarom stond hij in de jaren '36 en '37 in het middelpunt van de belangstelling? Met Els Snick die onlangs promoveerde op Joseph Roth. Samenstelling: Hans Olink