Plots

# 13. Dromen

Plots

# 13. Dromen

Wonderlijke, ware verhalen rond een thema. Dromen. Dromen die beginnen in de nacht maar doorsijpelen in de dag, totdat ze het hele leven beïnvloeden. Wonderlijke, ware verhalen over dromen die het leven drastisch ontregelen. Ton droomt elke nacht van een bootje in een rivier. Aan de oever staat een man die naar hem zwaait. De droom is zo saai dat Ton de hulp inroept van een arts om ervan af te komen, maar niets helpt. En dan ziet hij een foto van de man uit zijn dromen in het echt...

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Intro

vanaf 00:00:00

Na lange training heeft David geleerd om lucide te dromen. Anders dan in het echte leven heeft hij daar volledige controle op wat er gebeurt. ’s Nachts vliegt hij en gaat hij overal naartoe waar hij maar wil. Hij componeert zelfs muziek in zijn dromen. Maar wat hij het allerliefste wil, is zelfs in zijn dromen buiten bereik. Een verhaal gemaakt door Chris Bajema.

AKTE 1: Droomman

vanaf 00:05:22

Ton Plekkenpol wordt elke nacht getergd door een terugkerende droom. Hij droomt dat hij in een bootje vaart op een rivier, waar hij gedwongen is tot niets doen, elke nacht opnieuw. De droom drijft Ton tot waanzin: elke nacht weer op dat stomme bootje, dag in, dag uit, maandenlang. Omdat niemand Ton kan helpen, is hij gedwongen zich te verzoenen met zijn droom. Op den duur gaat hij zelfs naar zijn bootje verlangen. En dan ziet hij een foto van iemand die hij direct herkent: de man die in zijn droom staat te zwaaien aan de oever van de rivier. Dit verhaal, gemaakt door Prosper de Roos, is opgedragen aan Ton Plekkenpol, die eind oktober onverwacht in zijn slaap is overleden.

AKTE 2: Dagmerrie

vanaf 00:25:49

Fotograaf Hannes Wallrafen wordt blind, maar heeft ’s nachts extreem visuele dromen. Hij ziet details die nog op zijn netvlies staan als hij weer wakker wordt in totale duisternis. In eerste instantie is het contrast tussen de droomwereld en de echte wereld zo groot dat hij achterblijft in totale verwarring. Wat doe je als je dromen hyperrealistisch worden, terwijl de werkelijkheid in een nachtmerrie verandert? Een verhaal gemaakt door Jair Stein en Hannes Wallrafen.

advertentie